Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Už pastatą, kur turėjo būtų Šiaulių menų inkubatorius, aukcione pasiūlyta 29,7 tūkst. eurų

Rugsėjo pradžioje pasibaigusiame Šiaulių savivaldybės aukcione už daugiau nei šimtmetį skaičiuojantį apleistą buvusio Chaimo Frenkelio odos fabriko pastatą su sklypu, kuriame anksčiau norėta įkurti menų inkubatorių, pasiūlyta 29,7 tūkst. eurų. Tokia buvo pradinė aukcione parduoto objekto kaina. 
Šiauliai / Erikas Ovčarenko/BNS nuotr.
Šiauliai / Erikas Ovčarenko/BNS nuotr.
Temos: 2 Aukcionas Šiauliai

Pirkėjas kol kas neskelbiamas. Savivaldybė BNS nurodė, kad 3,6 tūkst. kv. metrų ploto pastato ir 0,25 hektaro ploto sklypo pirkimo–pardavimo sutartį ketinama pasirašyti per mėnesį. 

Šiaulių meras Artūras Visockas teigia nežinantis, ką potencialus pirkėjas ketina daryti su kultūros paveldo objektu pripažintu pastatu. 

„Bet kokiu atveju linkiu verslui sėkmės, jeigu tik savivaldybė galės kažkokioje vietoje pagelbėti, mes būtinai pagelbėsime“, – BNS teigė A. Visockas. 

Pasak Šiaulių savivaldybės, pastato ir sklypo aukcionai, kurių iš viso surengta 22, buvo skelbiami nuo 2020-ųjų gruodžio – tuomet pradinė pardavimo kaina buvo 197,1 tūkst. eurų. 

Įvykusį paskutinį aukcioną A. Visockas pavadino „į protą netelpančių dalykų“ istorijos pabaiga.

„Realiai aš esu ne kartą sakęs, kad parduotume turbūt ir už centą ar išnuomotume už centą, kad tik nueitume nuo to klausimo, nes jis yra nemaloni problema miesto gyvenime ir vystymesi“, – teigė Šiaulių meras.  

Jo teigimu, menų inkubatoriaus projektas – nuo pastato įsigijimo iki dokumentų rengimo – miestiečiams iš viso kainavo beveik 1 mln. eurų. 

„Per visą Lietuvą mes turime labai nemažai beviltiško kultūros paveldo, kuris niekada nebuvo ir nebus sutvarkytas. Mums reikia per tam tikrą sietą prasileisti tuos dalykus, išimti juos iš kultūros paveldo, ką aš mūsų atveju siekiau visą eilę metų, nevaidinti kultūros paveldo ten, kur jo niekada nebuvo ir nebus (...), susikoncentruoti ten, kur tikrai galima sutvarkyti ir sutvarkyti“, – kalbėjo A. Visockas. 

Pernai interviu BNS Šiaulių meras teigė siekiantis, kad buvusiam pramoniniam pastatui, kuriame planuota įkurti menų inkubatorių, būtų panaikintas paveldo objekto statusas, „kad jį būtų galima tiesiog nugriauti, nuvalyti ir ten galbūt padaryti automobilių stovėjimo aikštelę“. 

Sprendimą dėl Šiaulių menų inkubatoriaus įkūrimo, kūrybinių industrijų veikai pertvarkant buvusį 19–20 amžių sandūroje pastatytą Ch. Frenkelio odos fabriką, Šiaulių miesto taryba priėmė 2008 metais. Vis dėlto projektas įstrigo, dėl jo kilo daug politikų bei visuomenės ginčų, vyko teismų procesais, į teisinius ginčus įsivelta ir su rangovais. 

Viso projekto vertė buvo per 2,3 mln. eurų, savivaldybei reikėjo prisidėti 5 proc., bet vėliau paaiškėjo, kad yra daug Europos Sąjungos struktūrinių fondų nefinansuojamų veiklų ir taip savivaldybės dalis išaugo iki daugiau kaip 500 tūkst. eurų.

Menų inkubatoriaus projektas buvo nutrauktas 2015 metais, tuomet į miesto valdžią atėjus būtent anksčiau jį kritikavusiam A. Visockui bei jo komandai. Valstybei tuomet buvo grąžinta daugiau nei 400 tūkst. eurų Europos Sąjungos lėšų, sumokėtų rangovams už padarytus darbus.   

Prieš tai septynerius metu planuotame įkurti inkubatoriuje ketinta įrengti ekspozicijų, pasirodymų sales, šokių ir teatro studijas, fotostudiją, taip sudarant sąlygas Šiaulių regiono menininkams kurti ir demonstruoti darbus, lengvatinėmis sąlygomis pradėti verslą, bendradarbiauti su kitais kūrybinių industrijų atstovais. 

Menų Inkubatoriaus projektu taip pat tikėtasi pritraukti privačių investicijų į apleistą 19–20 amžių sandūroje iškilusio Ch. Frenkelio odos fabriko teritoriją, sukurti naujų darbo vietų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas