Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uždarius elektrinę Zarasų gyventojai ir toliau nori už elektrą mokėti mažiau

Ignalinos atominės elektrinės kaimynystėje įsikūrę žmonės už elektros energiją kol kas moka per pusę pigiau nei kiti tautiečiai. Zarasų miesto gyventojai pageidauja, kad uždarius elektrinę ir toliau galėtų už elektrą mokėti mažiau.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / Photos.com nuotr.

50 proc. mažiau nei likusi Lietuvos dalis už elektrą moka Ignalinos ir Zarasų rajonų gyventojai bei Utenos rajono Daugailių, Tauragnų ir Saldutiškių seniūnijų bei Švenčionių rajono Adutiškio ir Svirkų seniūnijų gyventojai. Esą taip jiems kompensuojama nemaloni elektrinės kaimynystė.

Daugiau nei 3 tūkst. Zarasų krašto gyventojų prašo, kad uždarius elektrinę ta kompensacija išliktų. Žmonių parašai buvo surinkti Darbo partijos Zarasų skyriaus iniciatyva ir penktadienį perduoti energetikos viceministrui Romui Švedui.

„Esant elektrinei gyventojai gaudavo kompensaciją. Elektrinę uždarius liks branduolinio kuro saugyklos. Todėl mes manome, kad kompensacija gyventojams turėtų išlikti“, – per spaudos konferenciją sakė „darbietis“ Kęstutis Daukšys.

Jo teigimu, R.Švedas pažadėjo, kad artimiausiais metais aplink atominę elektrinę gyvenantys žmonės gaus nuolaidą elektros energijai. Tačiau, K.Daukšio teigimu, iki 2017 metų kompensaciją iš gyventojų ketinama atimti.

„Jei bus statoma nauja elektrinė, niekas neturėtų keistis. Kompensacija turėtų išlikti“, – svarstė K.Daukšys. Jo teigimu, ketinimai atimti iš gyventojų kompensaciją galėtų reikšti, kad naujos elektrinės statyboms niekas nesiruošia.

Lengvatą laiko teisinga

Zarasų rajono tarybos narys Rimvydas Podolskis teigė, kad prašymas palikti gyventojams kompensaciją už elektros energiją yra teisingas.

„Mūsų kraštas ir taip vargingiausias, mažiausiai užimti žmonės“, – sakė R.Podolskis. Esą registruotų bedarbių skaičius dabar yra tris kartus didesnis nei 2007 metais, o 50 proc. regiono pensininkų gauna vos 600–800 litų dydžio pensijas.

Be to, R.Podolskio teigimu, atominė elektrinė ir ją uždarius liksianti branduolinių atliekų saugykla regionui neprideda patrauklumo, todėl jame sudėtinga plėtoti, pavyzdžiui, turizmą.

„Žmonėms branduolinių atliekų saugojimas neatrodo geras dalykas“, – tikino jis. O K.Daukšys pažymėjo, kad būtent dėl elektrinės kaimynystės tuštėja Zarasai ir aplinkiniai miesteliai, esą niekas nenori turėti tokio kaimyno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas