Nemokamas bokalas alaus arba sriuba už dyką. Tokiomis akcijomis pinigus labiau pradėjusius skaičiuoti užeigų lankytojus vilioja jų savininkai, rašo „Lietuvos rytas“.
Labiausiai tai pastebima sostinėje: čia maisto ir gėrimų kainos jau seniai gerokai aukštesnės negu kituose miestuose, todėl kavinės turi rezervų jas sumažinti.
Vilniuje dažna restoranu besivadinanti užeiga jau siūlo dienos pietus, nors anksčiau į tokį vardą pretendavusių maitinimo įstaigų savininkai tai laikė prasto skonio ženklu. Jei paprastai kepsnys kainuotų apie 20–40 litų, per pietus už jį užteks ir 16–18 litų. Priedas – nemokama sriuba. Toks pasiūlymas galioja sostinės centre esančioje picerijoje „Pomodoro“.
Gedimino prospekte įsikūręs restoranas „Avilys“ užsisakiusiems du bokalus trečiąjį parduoda už centą. Alus čia kainuoja 10 litų, tad nauda – akivaizdi.
Nežinia, ar nusižiūrėjusi nuo kaimynų, ar ne, greta esanti kavinė „Post Scriptum“ paskelbė „Savaitgalio krizę“ – alus atpigo nuo 7,5 iki 5,5 lito.
Netoliese įsikūręs baras „Būsi trečias“ per pietus siūlo net tris jų variantus: sriuba ir koks nors troškinys (pavyzdžiui, kepenėlės) – 11 litų, o sriuba ir varškėčiai – vos 8 litus. Tiesa, pastarasis išperkamas pirmiausia, rašo „Lietuvos rytas“.
Neatsilieka ir didieji maitinimo įstaigų tinklai. Pavyzdžiui, „Čili kaimo“ užeigose jau nebe pirmas mėnuo siūlomi dienos pietūs, nors anksčiau jų čia nebūdavo. Tokį patį pasiūlymą netrukus rengiasi pateikti ir „Forto“ grupei priklausantys restoranai.