Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Dombrovskis primena Latvijai, kad ES fiskalinės taisyklės netrukus vėl bus taikomos

Rengdama kitų metų biudžetą, Latvija turi atidžiai įvertinti visus jo poveikio paskesniems metams aspektus, ypač tuo atveju, jeigu 2023 metais Europos Sąjungoje (ES) vėl galios visos fiskalinės drausmės taisyklės, interviu Latvijos valstybinei televizijai penktadienį pareiškė Europos Komisijos (EK) pirmininkės pavaduotojas Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jis priminė, kad ES patvirtintos laikinos fiskalinės drausmės taisyklių išimtys, pagal kurias ES valstybės narės gali nenustatyti konkrečių deficito tikslų, galios ir kitąmet.

„Todėl labai svarbu įvertinti, kaip bus taikomi ir kartu ribojami biudžete numatyti paramos mechanizmai, kad neatsirastų nuolatinės naštos būsimiems nacionaliniams biudžetams“, – pareiškė Komisijos narys.

Paklaustas, ar toks požiūris į biudžetą negalėtų paskatinti ekonomikos perkaitimo ir hiperinfliacijos, V.Dombrovskis atsakė, jog nėra jokio pagrindo nerimauti dėl hiperinfliacijos.

Jis sutiko, kad infliacija pakilo, tačiau pabrėžė, jog siekiant užkirsti kelią ekonomikos perkaitimui, būtina įvertinti planuojamus paramos mechanizmus ir tai, kokį poveikį tai padarys kainodaros politikai.

„Tai, kaip bus įsisavinamos ES lėšos ir ekonomikos gaivinimo plano ištekliai, yra labai svarbu, nes reikia įvertinti bendrą ekonominį šalies pajėgumą. Pavyzdžiui, statybos sektoriuje projektus reikia planuoti taip, kad jie nebūtų visi įgyvendinti per vienus metus, nes tokiu atveju paskesniais metais įvyktų nuosmukis, galintis nulemti didesnes kainas. Mums tiesiog reikia tinkamai planuoti kelerių ateinančių metų investicijas“, – paaiškino V.Dombrovskis.

Latvijos ministrų kabinetas anksčiau šią savaitę patvirtino kitų metų biudžeto projektą, kuriame numatoma, kad valdžios sektoriaus deficitas sudarys 1,62 mlrd. eurų, arba 4,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Kitų metų biudžete numatoma didinti medikų, mokytojų ir vidaus reikalų sektoriaus darbuotojų atlyginimus. Taip pat numatytas papildomas finansavimas nacionalinio saugumo priemonėms ir kitoms prioritetinėms priemonėms.

Palyginti su 2021 metų biudžetu, kitąmet biudžeto įplaukos padidės 1,078 mlrd. eurų, o išlaidos – 1,642 mlrd. eurų.

Pagal vidutinio laikotarpio makroekonominės raidos scenarijų, Latvijos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet padidės 3,7 proc., 2022 metais – 5 proc., 2023-aisiais – 3,5 proc., o 2024-aisiais – 3,4 procento.

Vidutinė metinė infliacija, kaip prognozuojama, sudarys 2 proc. 2021 metais, 2,4 proc. 2022 metais ir po 2 proc. 2023 ir 2024 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento