Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Mitalas kreipėsi į Finansų ministeriją: priėmėte įsipareigojimus dėl mokesčių didinimo, neturėdami tam pagrindo

Seimo vicepirmininkas, Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas kreipėsi į Finansų ministeriją dėl Vyriausybės prisiimtų mokestinių įsipareigojimų Europos Komisijai ir ragina dėl jų persiderėti. Anot Seimo nario, dabartinis mokesčių reformos dizainas ir numatomas mokesčių didinimas yra nulemtas priimtų įsipareigojimų, kuriuos tvirtinant Seimas nedalyvavo, rašoma Laisvės partijos pranešime spaudai.
Vytautas Mitalas
Vytautas Mitalas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Kaip V.Mitalas nurodo rašte Finansų ministerijai, dauguma Europos Sąjungos šalių, teikdamos savo nacionalinius planus gauti ES lėšas, taip pat prisiėmė įsipareigojimus mokesčių srityje, tačiau kitaip nei Lietuva – daugiausia tik aplinkos apsaugos ir su inovacijomis susijusių mokesčių srityse. Turto mokesčius be Lietuvos įsipareigojo keisti tik Prancūzija (keisti mokesčio tvarką, o ne tarifus), pajamų mokestį be Lietuvos įsipareigojo keisti tik penkios valstybės.

„Lietuvoje Finansų ministerija neturėdama tam pagrindo, savanoriškai prisiėmė įsipareigojimus Seimo vardu prieš Europos Komisiją dėl sprendimų, kuriuos esą vėliau turės priimti Seimas.

Todėl atsidūrėme nepavydėtinoje padėtyje – kai uodega vizgina šunį. Jokių reikšmingesnių rezultatų nepasieksianti mokesčių reforma stumiama tik dėl ministerijos prisiimtų įsipareigojimų, nori gauti dėl ES lėšas. Nei Latvija, nei Estija neįsitraukė tokių kaip Lietuva mokesčių pakeitimų rodiklius RRF lėšoms gauti.

Dabar šios šalys laimi – esant neapibrėžtai ekonominei situacijai, karui Europoje bloginant regiono investicinę aplinką mokestinis stabilumas yra vertybė. Dėl to Finansų ministerija turėtų siekti pakeisti nepasvertai prisiimtus įsipareigojimus Lietuvos vardu”, – tikina V.Mitalas.

Laisvės frakcijos seniūnas kviečia Finansų ministeriją imtis iniciatyvos persiderėti su EK nusimatytus rodiklius dėl mokestinių pasiūlymų. Šiuo metu Laisvės frakcija yra registravusi aštuonis pasiūlymus mokesčių reformai. Prie jos Seimas grįš rudens sesijoje.

Finansų ministerijos Seimui pateikti mokestiniai pasiūlymai yra susiję su įsipareigojimais gauti finansine paramą pagal Europos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF). Siekdama šių lėšų, Lietuva parengė planą „Naujos kartos Lietuva“.

RRF lėšomis įgyvendinti plane numatytus projektus Lietuvai numatyta 2,225 mlrd. eurų dotacijoms ir iki 3 mlrd. Eur paskoloms. Finansavimas skiriamas, atsižvelgiant į Lietuvos pažangą pagal 191 rodiklį, dėl kurių Vyriausybė sutarė su Europos Komisija.

Su mokesčių reforma plane susiję 6 esminiai rodikliai, jų vertė – 577 mln. Eur, iš kurių rezultatų pasiekta dėl ~120 mln. Eur skyrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas