Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Mitalas nepritaria, kad PVM lengvata restoranams galiotų tik pusmetį: įregistravo naują siūlymą

Ketvirtadienį Seimo vicepirmininkas, Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas įregistravo naują siūlymą 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą restoranams taikyti iki 2023 m. pabaigos, o ne liepos vidurio. Už lengvatą pusmečiui parlamentarai ketvirtadienį nubalsavo valstybės biudžeto projekto svarstymo metu.

Politikas šį siūlymą įregistravo iškart po to, kai Seimas po svarstymo buvo linkęs palaikyti premjerės Ingridos Šimonytės iniciatyvą mokestinę lengvatą šiam sektoriui taikyti iki 2023 m. liepos 1 dienos.

VIDEO: Balsavimas dėl I.Šimonytės pasiūlytų PVM lengvatų ir M.Majausko nepasitenkinimas

Pasak V.Mitalo, taikyti lengvatą visus metus yra teisingiau.

„Mūsų siūlymas nuo pradžių buvo PVM lengvatą maitinimo sektoriui pratęsti būtent metų laikotarpiui, nes tai yra tiesioginė ir aiški parama verslo subjektams sudėtingu ekonominiu laiku. Vyriausybė ilgai nesakė, ar apskritai siūlys lengvatą pratęsti, o Biudžeto ir finansų komiteto pozicija keitėsi atsižvelgiant į politines aplinkybes. Visgi mes esame skolingi šiam sektoriui aiškumą ir stabilumą, ir liekame prie savo siūlymo pratęsti lengvatą metams“, – pranešime sako V.Mitalas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

Siūlyme pabrėžiama, kad sumažintas PVM tarifas nesukurs valstybei papildomų nuostolių, nes potencialų netekimą kompensuos iš šešėlio ištrauktos lėšos – didėjantis socialinio draudimo įmokų, gyventojų pajamų, pelno mokesčio surinkimas.

VIDEO: Svarstant PVM lengvatas – netikėtas R.Žemaitaičio palaikymas I.Šimonytei

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos duomenimis, šiemet šiame sektoriuje surinkta 83 proc. daugiau gyventojų pajamų mokesčio ir 69 proc. daugiau pelno mokesčio.

Seimo posėdyje ketvirtadienį dėl šio klausimo įsiplieskė kivirčai, kai kurie parlamentarai buvo nepatenkinti, jog už jų siūlymus balsuota nebuvo.

Vyriausybės vadovė I.Šimonytė tuomet ironizuodama paragino kolegas Seimo narius registruoti naujus pasiūlymus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

„Pone Mitalai, registruokite savo pasiūlymus, kaip jums atrodo keistinas tas projektas, į priėmimo stadiją. Žinoma, ne dėl savęs, o vykdydamas mirusios Vorobjaninovo uošvės valią ar kaip ten klasikoje yra kalbama. Tada jau Seimo nariai galės balsuoti dėl atskirų pasiūlymų priėmimo stadijoje. Čia nėra jokia problema ir tą supranta visi, net ir Laisvės frakcija“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Galutinai apsispręsta dėl PVM lengvatų bus kitą antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant