Sportas gyvai

V.Šilinskas: MMA kitąmet galėtų didėti nuo 10 iki 15 proc.

Trišalei tarybai nesutarus, kiek nuo 2025 metų turėtų didėti minimali mėnesio alga (MMA) naujasis socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas sako, kad Vyriausybė turi tris pasirinkimus, kiek konkrečiai ji galėtų būti didinama.
Vytautas Šilinskas
Vytautas Šilinskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pasak jo, bet kokiu atveju, minimalios algos didėjimas bus ženklus – tarp 10 ir 15 procentų.

„Turime du skaičius, pasirinkimai trys – arba viena, arba kita, arba per vidurį. Nebūtinai per vidurį, bet tame rėžyje. Trišalė taryba mums pristatė rėžį, nuo kiek iki kiek, ir tame rėžyje reikės diskutuoti ir su Finansų ministerija, ir su premjere“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė V.Šilinskas, iki šiol ėjęs viceministro pareigas.

„Ir jei šituos abu skaičius žiūrime, tai pasirinkimas tarp to, kad kiltų daug ar labai daug – ar 10 proc., ar 15 proc.“, – teigė jis.

Trišalė taryba praėjusį antradienį nesutarė, kiek nuo kitų metų turėtų kilti MMA, profsąjungoms siūlant ją didinti 15,7 proc. iki 1070 eurų, o verslo organizacijoms – 10 proc. iki 1016 eurų. Tai reiškia, kad galutinį sprendimą priims Vyriausybė.

Pasak V.Šilinsko, jei Trišalė taryba dar sugebėtų sutarti dėl konkretaus MMA dydžio 2025-iesiems, Vyriausybė tą sutarimą ir patvirtintų. Vis dėlto, anot jo, neaišku, ar darbdaviai ir darbuotojai dar pratęs diskusijas.

„Jei socialiniai partneriai susitartų iki Vyriausybės sprendimo, be abejo, Vyriausybė tą skaičių ir tvirtintų. Tik nežinau, ar stos, ar nestos dar socialiniai partneriai į diskusijas“, – sakė V.Šilinskas.

Lietuvos bankas (LB) gegužės pradžioje siūlė kitais metais minimalų atlygį didinti 15,7 proc. iki 1069,5 euro (prieš mokesčius), kad būtų pasiektas 50 proc. MMA ir VDU santykis.

Tačiau atsižvelgdamas į ekonominę situaciją LB pasiūlė alternatyvą – 2025 metais minimalią algą didinti 10 proc. iki 1016 eurų, o 2026 metais – dar 10,5 proc. iki 1123 eurų.

Šiuo metu MMA siekia 924 eurus ir sudaro apie 45 proc. vidutinio atlyginimo. „Sodros“ duomenimis, tokį atlyginimą gauna apie 110 tūkst. žmonių arba 9 proc. visų dirbančiųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius