Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vadovės patarimai: žengiantiems nuosavo verslo keliu svarbu nebijoti „namų darbų“

Įmonės „Haya verslo sprendimai“ vadovė Aringa Tac sako, kad nuosavo verslo pradžia dažnai būna lydima entuziazmo, tačiau norint, kad vėliau jo neužgožtų rūpesčiai, reikėtų atsižvelgti į keletą svarbių aspektų.
Verslininkas ant dviračio
Verslininkas ant dviračio / 123rf.com nuotr.

Pradžioje – vizija ir patikimi žmonės

„Esu mačiusi ne vienos verslo idėjos startą. Ir, kaip taisyklė, kiekviena pradžia susijusi su dviem aspektais – vizija ir praktiniu jos įgyvendinimu“, sako A.Tac. Pasak jos, mūsų pradedantieji verslininkai yra išties išradingi ir drąsūs.

„Savo profesiniame kelyje bendravau su įvairių sričių atstovais. Vieni jų kūrė „tradicinius“ verslus, kiti turėjo labai inovatyvių, išties originalumu išsiskiriančių idėjų“, atskleidžia moteris. Pasak Aringos, kiekvieno verslo kūrimas pirmiausia prasideda nuo vaizduotės. „Tai labai svarbu – suvokti, ką norime nuveikti vienoje ar kitoje srityje. Tačiau sėkmingai verslo pradžiai vien vizijos neužtenka – reikia žinoti bent kelis svarbius praktinius žingsnius, kurie padėtų įgyvendinti nuosavo verslo svajonę“, – vardija A. Tac.

Asm. arch. nuotrauka/Aringa Tac
Asm. arch. nuotrauka/Aringa Tac

Moteris įsitikinusi – antrasis žingsnis po vizijos yra patikimi žmonės. „Kiekvienas naujos įmonės savininkas nori būti tikras, kad komanda, su kuria jis dirbs ateityje, galėtų visiškai pasitikėti. Juk kiekviename darbe būna įvairių dienų, kyla vis naujų iššūkių. Todėl prieš steigdami įmonę įsivertinkite savo pažįstamų specialistų ratą ir pagalvokite, kurie iš tų žmonių jau „išbandyti“ realiame gyvenime, su kuriais sklandžiai įveikėte kliūtis, o kurie galbūt kaišiojo pagalius į ratus. Tas pats patarimas galioja ir renkantis verslo partnerį. Nes, kaip rodo ir mano asmeninė patirtis, patikimi žmonės yra didžiausia vertybė kuriant ir vystant verslą“, – sako ji.

Kad įmonė netaptų galvos skausmu

Tuo pačiu A. Tac rekomenduoja būsimus veiklos principus su partneriais aptarti iš anksto. „Geriau dėl pagrindinių verslo principų susitarti prieš pradedant veiklą. Tai padeda išvengti daugybės nesusipratimų, kurie gali kilti ateityje. Net jeigu ir galvojate, kad jūsų verslo partneris yra „ponas ar ponia tobulybė“, kurie niekada jūsų nenuvils, nekels pretenzijų, sutiks su visais jūsų pasiūlymais, akcininkų sutartis tikrai nepamaišys – pasirašykite ją prieš pradedant bendrą veiklą“, – pataria ji.

Dar vienas svarbus akcentas kuriant įmonę yra pasirūpinti intelektinės nuosavybės apsauga. „Viešoje erdvėje pastaruoju metu vėl garsiai skamba atvejai, kai kuriantys įmones ar jau vystantys verslą žmonės susiduria su situacijomis, kuomet kažkas vienaip ar kitaip bando manipuliuoti jų įmonės pavadinimu, logotipu, internetinio puslapio adresu. Todėl patarčiau nedelsiant registruoti visus prekės ženklus, susijusius su vystomu verslu“, – kviečia Aringa.

Be prekės ženklo apsaugos, ne mažiau svarbi yra ir asmens duomenų apsauga. „Nepakankama asmens duomenų apsauga įmonėse bei organizacijose yra problema, kurios negalima ignoruoti, ypač atsižvelgiant į griežtas Bendrajame duomenų apsaugos reglamente (BDAR) nustatytas teises ir pareigas. Visi žinome atvejus, nuskambėjusius šalies mastu, kuomet dėl nepakankamos duomenų apsaugos įmonės turėjo didelių rūpesčių. Todėl norisi priminti, kad teisės aktais reguliuojami asmens duomenų tvarkymo principai aktualūs veikiantiems tiek privačiame, tiek viešajame sektoriuose. BDAR reikalavimai jums privalomi, jeigu turite bent 1 darbuotoją, turite bent 1 klientą, turite interneto svetainę, vykdote rinkodarą, vykdote vaizdo stebėjimą“, – sako ji.

Svarbu nenuleisti rankų

Pasak Aringos, naujai kuriamoms įmonėms vienas didžiausių iššūkių yra finansų valdymas. „Steigiant juridinį vienetą, rekomenduočiau šiuo klausimu pasirūpinti iš anksto“, – sako ji. – „Tikrai ne kiekvienas naujos įmonės steigėjas turi pakankamai žinių ir įgūdžių, leidžiančių valdyti net ir visiškai nedidelį biudžetą. Juk buhalteris nėra tik skaičiukų dėliotojas – teisės aktai dažnai keičiasi ir net finansinio raštingumo įgūdžius turintis steigėjas gali nežinoti dalies reikalavimų. Todėl, jeigu paklaustų manęs, ar vertą nuo pat verslo kūrimo pradžios į pagalbą pasitelkti profesionalų buhalterį ar apskaitos įmonę, nedvejodama atsakyčiau „taip“.

Dar viena sritis, į kurią Aringa rekomenduoja atkreipti dėmesį, yra darbų sauga. Moteris primena neužmiršti ir viešų rekomendacijų, kurias dažnai skelbia Valstybinė darbo inspekcija.

„Nors galbūt atrodo, kad norint įkurti savo įmonę, reikia atlikti daugybę „namų darbų“, neatsisakykime svajonių. Visus iššūkius tikrai galima įveikti, svarbu neprarasti vilties“, – drąsiai žengti nuosavo verslo keliu kviečia ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas