Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 31 /13:04

Valdantieji: opozicija „Snoro“ komisijoje dirbo buvusiems „Snoro“ savininkams

Valdančiosios koalicijos nariai, priklausantys laikinajai komisijai, tyrusiai „Snoro“ bankroto aplinkybes, ketvirtadienį paaiškino, kodėl trečiadienį sužlugdė šios komisijos išvadų priėmimą išeidami iš posėdžio. Pasak jų, politikai savo išvadomis, kuriose teigiama esą „Snorą“ nacionalizuoti nuspręsta skubotai ir neargumentuotai, pakenktų Lietuvai Londono teisme siekiant buvusių banko savininkų Vladimiro Antonovo ir Raimondo Baranausko išdavimo.
Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas
Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Kas gali paneigti, kad pasinaudojant šitokiom politizuotom išvadom nebus keliami ieškiniai Lietuvos valstybei“, – valdančiųjų sprendimą žlugdyti išvadų priėmimą aiškino S.Šedbaras.

„Man susidarė toks įspūdis, kad mes norime numesti gelbėjimosi ratą kreditoriams. Dviem piliečiams, kurie galėtų išgelbėti savo kailį. (...) Atrodo, kad komisijos nariai rūpinasi vienu konkrečiu žmogumi, turinčiu daug milijonų ir neaišku, kur juos galimai išboginusį“, – pridūrė konservatorius Rimantas Jonas Dagys.

Liberalas Petras Auštrevičius skaičiuoja, kad Seimo komisijos išvados, kuriomis būtų sukritikuotas „Snoro“ nacionalizavimas, Lietuvai kainuotų 4 mlrd. litų – tiek, kiek iš garantinio fondo buvo atlyginta „Snoro“ kreditoriams. 
 
„Išvados yra matuojamos litais, o ne sakinių gausa. (...) Dabar situacija atrodo taip, kad kaime įvyko gaisras, bet gaisrininko išvadas norima pakeisti seniūno parodymais“, – lygino politikas.

Anot S.Šedbaro, suprantama, kad banką nacionalizuoti nuspręsta skubiai, tačiau to, pasak jo, reikėjo norint išsaugoti bankinės sistemos stabilumą. Jis priminė, kad „Snoras“ pusmetį prieš nacionalizavimą nesiėmė spręsti jam iškilusių problemų, apie kurias „Snorą“ informuodavo Lietuvos bankas.

Be to, S.Šedbarui atrodo keista, kad nors „Snorui“ bankrotą paskelbė teismas, išvadose teigiama, jog tai padarė Lietuvos bankas. Valdančiuosius stebina ir komisijoje dalyvaujančių opozicijos narių nenoras atsižvelgti į šią savaitę Lietuvos banko atsiųstus papildomus dokumentus.

Be to, valdantieji teigia negalėję sutikti su išvadomis, kai jų pasiūlymai tekstui nebuvo tinkamai svarstomi, o opozicija savo variantą norėjo patvirtinti „balsavimo buldozeriu“.

S.Šedbaras tikino, kad opozicijai nusileidus ir sutikus išvadų tekstą taisyti, dar būtų galima suspėti jas patvirtinti iki rytojaus ir surasti bendrą sutarimą, kokios jos turėtų būti.

„Tai yra normalus dalykas, normali komisijos darbo eiga, mes turime laiko iki birželio 1 dienos ir  nieko čia vakar neįvyko. Jei visa komisija norėtų, dar galima tą darbą garbingai baigti“, – mano S.Šedbaras.

Tuo tarpu tokio dokumento, kokį ketina savo vardu registruoti opozicijos atstovai komisijoje, Seimas, valdančiųjų nuomone, negali svarstyti pagal Statutą. 

„Tokio dokumento nėra. Išvados nėra priimtos. Komisijos baigiamojo dokumento nėra, o atskirų Seimo narių parengtas dokumentas negali būti pristatomi kaip komisijos parengtos išvados“, – aiškino S.Šedbaras.

Papildyta 13.05 val. Opozicija ketvirtadienį komisijos vardu įregistravo savo parengtą išvadų dokumentą, todėl valdantieji nusprendė Seimui teikti atskirąją savo nuomonę dėl laikinosios komisijos išvadų.

Primename, kad trečiadienį Seimo laikinoji komisija, tyrusi „Snoro“ bankroto aplinkybes savo darbą baigė nepatvirtinusi išvadų, kurios būtų buvusios nepalankios Lietuvos bankui ir jo vadovui asmeniškai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito