Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valdžia nusprendė paauklėti aukles – nori atimti verslo liudijimus

Nuo kitų metų valdžia siūlo naikinti verslo liudijimus auklėms. Šioms teks rinktis individualią veiklą arba lįsti į pogrindį ir dirbti nelegaliai. Pakalbintos auklės svarsto ir tokį variantą.
Auklė žaidžia su vaikais
Auklė žaidžia su vaikais / Fotolia nuotr.

Prognozuoja, kad padaugės dirbančių nelegaliai

Finansų ministerija pateikė nutarimo projektą, kurį priėmus būtų panaikinti auklių verslo liudijimai. Nuo kitų metų pradžios juos pakeistų individualios veiklos pažymos, taigi padidėtų ir mokesčiai.

15min pakalbino šias paslaugas teikiančias darbuotojas.

„Labai blogai, kad juos panaikins. Jei reiks daug mokėti mokesčių, tai nežinau, ar apsimokės dirbti. Mokesčiai dideli, o garantijos jokios“, – 15min sakė dvejus metus aukle pagal verslo liudijimą dirbanti Gitana.

Labai blogai, kad juos panaikins. Jei reiks daug mokėti mokesčių, tai nežinau, ar apsimokės dirbti, – teigė Gitana.

„Tai tik apsunkina gyvenimą, nes vėl reikės aiškintis, kokios ten sąlygos, kokie mokesčiai ir t.t. Manau, visada yra geriau, kai turi didesnį pasirinkimą, kaip dirbti“, – antrino penkerius metus aukle dirbanti Daina.

Šiuo metu aukle galima dirbti ir pagal verslo liudijimą, ir pagal individualios veiklos pažymą. Tačiau, pasak Gitanos, žingsnis, kai nebebus galima rinktis, gali padidinti nelegaliai dirbančių auklių skaičių.

„Bus daug nelegaliai dirbančių auklių. Valdžiai nusispjauti ant paprastų žmonių“, – mano ji.

123rf.com/Auklė
123rf.com/Auklė

Valdžia taip sako sprendžianti mokestinių lengvatų klausimą.

Tiesa, jau nuo naujųjų metų galioja mokestinės lengvatos už būsto, automobilių remonto, vaikų priežiūros paslaugas – galima susigrąžinti dalį gyventojo pajamų mokesčio, iki 400 eurų.

Planuoja naikinti ir daugiau verslo liudijimų

Minėtame nutarimo projekte siūloma verslo liudijimus naikinti ne tik auklėms, bet ir su statybų paslaugomis susijusius verslo liudijimus bei automobilių remonto verslo liudijimus.

„Nutarimo projekto tikslas ir esmė – patikslinant keičiamą sąrašą užtikrinti, kad gyventojų pajamos, gautos vykdant pastatų ar statinių apdailos ir remonto, automobilių remonto ir vaikų priežiūros veiklą, būtų apmokestinamos taikant bendrąsias individualios veiklos apmokestinimo taisykles, o ne fiksuoto dydžio pajamų mokesčiu“, – rašoma Finansų ministerijos projekto lydraštyje.

Tiesa, auklėms, prižiūrinčioms neįgalius vaikus, paliekama galimybė dirbti su verslo liudijimu.

Finansų ministerijos duomenimis, „Ateinančių auklių, neįgaliųjų ir kitų asmenų priežiūros veiklos“ verslo liudijimą 2018 m. įsigijo 780 asmenų, o 2019 m. iki rugsėjo 30 d. – 672 asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas