Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VATESI leido Ignalinos AE išardyti reaktorių saugyklas

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) leido nebeveikiančiai ir uždarymo darbus įgyvendinančiai Ignalinos atominei elektrinei (IAE) pradėti reaktorių saugyklų demontavimą.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Bendrovė gavo veiklos nutraukimo licenciją, suteikiančią teisę vykdyti statinių griovimo darbus, ketvirtadienį pranešė IAE.

„Formaliai galime teigti, jog iki šiol vykdėme parengiamuosius eksploatavimo nutraukimo darbus, dabar galėsime užsiimti tikrais eksploatavimo nutraukimo darbais“, – pranešime sakė elektrinės vadovas Linas Baužys.

Jo teigimu, bus pradėtos demontuoti pirmojo ir antrojo reaktoriaus, kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugyklų bei nenaudoto branduolinio kuro saugyklos. Taip pat toliau bus tvarkomos ir susikaupusios radioaktyviosios atliekos, o kietosios radioaktyviosios atliekos bus išimamos iš saugyklų, atlikus pirminį apdorojimą bus pervežtos į kitus tvarkymo įrenginius.

Anot IAE, licencija negalėjo būti išduota, kol iš blokų nebuvo galutinai išvežtos visos branduolinės medžiagos ir saugiai išvežtas panaudotas kuras. Šiuos darbus bendrovė atliko 2023 metų pradžioje.

2010 metais sustabdžius abu IAE reaktorius, buvo pradėti elektrinės uždarymo darbai. Panaudotas branduolinis kuras ir kitos ilgaamžės radioaktyviosios medžiagos susidarė 1983–2009 metais, tačiau jos susidarys ir tęsiant uždarymą iki 2040-ųjų.

Ilgaamžės radioaktyviosios atliekos dabar saugomos laikinose saugyklose, vėliau jos bus perkeliamos į giluminį atliekyną, kuris turėtų būti pastatytas ir pradėtas naudoti iki 2080-ųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito