Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Venesuela devalvavo bolivarą iki juodosios rinkos kurso

Venesuela devalvavo savo valiutą beveik 35 proc., kad oficialus bolivaro kursas JAV dolerio atžvilgiu atitiktų kursą juodojoje rinkoje.
Venesuelos bolivarai
Venesuelos bolivarai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal dabartinį oficialų kursą 1 JAV doleris kainuoja 3,2 tūkst. bolivarų, o tai beveik atitinka 3118,62 bolivaro už vieną JAV dolerį kursą, nurodytą svetainėje dolartoday.com, kurioje teikiama informacija apie valiutų keitimo kursus Venesuelos juodojoje rinkoje.

Valiutos keitimo operacijos nuo šiol bus vykdomos technologinėje platformoje, kurios operatorė, privati įmonė „Interbanex“ sako, jog valdys „pasiūlos ir paklausos“ biržą.

Šis žingsnis reiškia didžiulį posūkį prezidento Nicolaso Maduro socialistiniame režime, kuris nuo 2003 metų taikė griežtą valiutos kontrolę ir monopolizavo užsienio atsargas.

Tai gyventojus ir įmones privertė JAV dolerių, kurie ekonominės krizės krečiamoje ir hiperinfliacijos bei pagrindinių prekių deficito alinamoje šalyje yra būtini, ieškoti juodojoje rinkoje.

Tačiau bolivaro kursas JAV dolerio atžvilgiu juodojoje rinkoje buvo 30 kartų didesnis už oficialų kursą, nes vyriausybė buvo dirbtinai pervertinusi nacionalinę valiutą.

Ekspertai prezidentą N.Maduro ragino atsisakyti valiutų kursų kontrolės politikos, kad būtų galima kovoti su ekonomikos krize ir infliacija, kuri, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozėmis, šiais metais pasieks 10 mln. procentų.

Bolivaro devalvacija buvo įvykdyta tuo metu, kai Venesuela vis giliau klimpsta į politinę krizę, kuri kilo po to, kai parlamento vadovas Juanas Guaido praėjusią savaitę pasiskelbė „laikinuoju prezidentu“.

Teisėtu laikinuoju prezidentu J.Guaido jau pripažino daugelis šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, kurios N.Maduro režimui yra nustačiusios griežtas ekonomines sankcijas.

Tuo tarpu N.Maduro JAV ir J.Guaido apkaltino bandymu organizuoti valstybės perversmą.

Konsultacijų įmonės „Ecoanalitica“ direktorius Asdrubalis Oliveros pareiškė, kad nacionalinė valiuta buvo devalvuota per vėlai.

„Esant tokiems pokyčiams, kokie dabar vyksta šalyje, tai nebus veiksminga ir tik dar labiau pablogins padėtį“, – pridūrė jis.

Rugpjūčio mėnesį N.Maduro pradėjo įgyvendinti virtinę ekonominių reformų, įskaitant bolivaro devalvavimą 96 proc., tačiau oficialioji Venesuelos valiuta nuo to laiko nuvertėjo dar 98 procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas