Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Viceministras tikisi, kad EK pavyks įtikinti dėl mažesnių ambicijų žemės ūkyje

Europos Komisijai (EK) nepritariant daliai Lietuvos žemės ūkio strateginio plano pokyčių, žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis sako tikintis, kad Briuselį pavyks įtikinti dėl mažesnių ambicijų.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / 123RF.com nuotr.

„Geriname sąlygas, darome patrauklias, kur yra problemų, bet su Komisija esame nusiteikę derėtis dėl ambicijos mažinimo, o kaip pavyks, matysime“, – Seimo Kaimo reikalų komitete trečiadienį sakė E.Giedraitis.

EK praėjusią savaitę perspėjo Lietuvą nemažinti ambicijų žemės ūkio aplinkosaugos srityje. Ji nepritarė daliai pasiūlymų, tarp jų ir dėl žemės dirbimo valdymo sumažinant dirvožemio degradacijos riziką ir eroziją reikalavimų: anksčiau buvo taikoma išimtis – pažeidimas nefiksuojamas, kai jo plotas mažesnis nei 10 proc. lauko ploto, bet ne daugiau nei 1 hektaras. Ministerija siūlė tęsti išimties taikymą.

E.Giedraičio teigimu, strateginiu planu siekiama pagerinti sąlygas, numatyti tam tikrų sąlygų pakeitimus, palankesnius ūkininkaujantiems.

„Stengėmės pakeitimus daryti palankius ūkininkams, ir dėl pieninių karvių, kad kooperatyvams priklausantys šiek tiek geriau gautų, dėl sojos įtraukimo, ko prašė Ekologinių ūkių asociacija – jie pamatė, kad kaimynai lenkai tą padarė dėl karo Ukrainoje, tai ir mes padarėme. Taip pat supaprastinti geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimus“, – sakė jis.

„Gaila, bet kai kuriems dalykams Komisija labai griežtai nepritaria ir aiškiai supratome, kad arba galime ilgai ginčytis ir nieko nepešti, arba reikia kažkokius veiksmus daryti, gal palikti antram pakeitimui“, – pridūrė jis.

EK atmetė Lietuvos siūlymą įtraukti atsėliavimo galimybę ne didesniame nei 60 proc. ariamos žemės plote, nepalankiai įvertino ir siūlymą melioracijos griovių tvarkymą priskirti aplinkosaugos priemonėms.

Tuo metu dėl daugiamečių pievų sulaukta teigiamo atsakymo: siekiant tinkamai pasiruošti naujo pievų išlaikymo įgyvendinimui ir kuo tiksliau nustatyti referencinį 2018 metų rodiklį buvo atlikta pakartotinė analizė ir patikslinti referenciniai rodikliai.

2018 metais referencinis daugiamečių pievų rodiklis sumažėjo nuo 25,83 proc. iki 23,77 proc. EK patvirtinus šį keitimą atstatytinų daugiamečių pievų plotas būtų gerokai mažesnis – preliminariai jis sumažės iki 110 tūkst. ha.

Ministerija tikisi, kad EK patvirtins naują susietosios paramos išmoką pripažintų žemės ūkio kooperatyvų nariams už pienines karves, taip pat sojos įtraukimui į baltyminių augalų grupę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius