Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vienus didžiausių atlyginimų Lietuvoje mokanti britų kompanija – po padidinamuoju institucijų stiklu

Žinoma britų finansinių technologijų (fintech) kompanija „Raislr“ atsidūrė po padidinamuoju Lietuvos ir Jungtinės Karalystės prievaizdų stiklu. Vienai iš grupei priklausančių įmonių Lietuvos bankas vasario pradžioje oficialiai apribojo veiklą dėl galimo pinigų plovimo prevencijos pažeidimų, o britų žiniasklaida praneša, kad vietos prievaizdai tiria visos kompanijos finansinę būklę.
FCA logotipas
FCA logotipas / Scanpix

Britų žiniasklaida šią savaitę pranešė, kad vienas žinomiausių Jungtinės Karalystės finansų startuolių galimai atsidūrė po padidinamuoju stiklu.

Finansinės elgsenos priežiūros institucija (angl. Financial Conduct Authority, FCA) tiria „Railsr“ (buvusi „Railsbank“) finansinę situaciją, o pati įmonė ieško potencialaus pirkėjo, antradienį pranešė britų naujienų portalas skynews.com.

Skynews.com šaltiniai teigia, kad kiek anksčiau nutraukus derybas dėl perėmimo su Afrikos mokėjimų technologijų įmone „Flutterwave“, bendrovė „Railsr“ tęsia planus parduoti savo reguliuojamą veiklą trečiosioms šalims.

Fintech įmonės tolesni variantai lieka įvairūs – verslas gali būti parduotas, tačiau pastarosiomis dienomis viena iš svarstomų galimybių, anot Skynews.com, buvo ir pradėti „Railsr“ administravimo procedūrą.

Praėjusį rudenį kompanija paskelbė užbaigusi investicijų raundą, per kurį pritraukė 46 mln. JAV dolerių, tačiau netrukus pradėtos pirkėjo paieškos, kadangi įmonę investuotojai įvertino gerokai mažiau nei tikėtasi – apie 250 mln. JAV dolerių.

Pavyzdžiui, 2021 m. liepą bendrovė, tuo metu dar besivadinusi „Railsbank“, pritraukė 70 mln. JAV dolerių investicijų ir nors jos įvertinimas tuo metu nebuvo atskleistas, naujienų portalui TechCruch.com bendrovės vadovas Nigelis Verdonas užsiminė, kad ji galėtų būti ne vienas šimtas milijonų JAV dolerių ir netgi nebuvo toli nuo 1 mlrd. JAV dolerių ribos. Ją pasiekę startuoliai vadinami „vienaragiais“.

Lietuvos bankas tiria vieną įmonių dėl šiurkščių pažeidimų

Vasario 9 d. Lietuvos bankas paskelbė apribosiantis UAB „Payrnet“ veiklą. Ši įmonė priklauso „Railsr“ grupei.

Lietuvos banko išpaltintame pranešime rašoma, kad įstaigai dar nebaigus elektroninių pinigų įstaigos UAB „Payrnet“ patikrinimo yra pagrindo įtarti, kad ji šiurkščiai ir sistemingai pažeidžia Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymą.

Įvertinęs galimų pažeidimų pobūdį, mastą ir kitus aspektus, centrinis bankas kreipėsi į teismą ir, gavęs jo leidimą, įpareigojo UAB „Payrnet“ laikinai, iki bus atliktas patikrinimas ir priimtas Lietuvos banko sprendimas dėl įtariamo pažeidimo, neužmegzti dalykinių santykių su naujais klientais, taip pat su tarpininkais ir asmenimis, platinančiais ir (arba) išperkančiais šios įstaigos elektroninius pinigus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje

Taip pat nurodyta stabdyti paslaugų teikimą per UAB „Payrnet“ tarpininką UAB „Mir Lithuania“, įskaitant jų teikimą ir visiems klientams, su kuriais dalykiniai santykiai užmegzti per UAB „Mir Lithuania“.

UAB „Payrnet“ elektroninių pinigų licenciją iš Lietuvos banko gavo 2020 m.

Nuolatos mažėja darbuotojų

Spalį britų spaudoje buvo paskelbta, kad „Railsr“ gali atleisti apie 16 proc. kompanijos darbuotojų. Kompanija jau atleido mažiausiai 10 proc. darbuotojų, pažymi britų leidinys „Evening Standart“.

Iš viešai prieinamų duomenų matyti, kad nuo to laiko pamažu, tačiau nuosekliai mažėja apdraustųjų darbuotojų skaičius jai priklausančiose Lietuvoje įregistruotose įmonėse.

Pavyzdžiui, lapkričio pabaigoje UAB „Railsbank Technology“ dirbo 66 apdraustieji darbuotojai, o šiandien jų yra 54. „Payrnet“ neturi daug darbuotojų, tačiau ir jų skaičius nuo lapkričio pabaigos yra sumažėjęs – tuo metu dirbo 15, o dabar – 10.

„Railsbank Technology“ nuolatos patenka tarp dosniausių Lietuvos darbdavių – štai, pavyzdžiui, sausį atlyginimų mediana siekė 7 tūkst. eurų.

Šis fintech startuolis Lietuvoje biurą atidarė 2018 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas