Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilnius ketina iki rudens nerinkti „pagalvės“ mokesčio, lauko kavinės vietinės rinkliavos nemokės visus 2020 m.

Vilniaus miesto taryba ketina iki pat rudens atsisakyti „pagalvės“ mokesčio – ištuštėję viešbučiai šios vietinės rinkliavos nemoka ir dabar, nes turistų juose nėra, tačiau teisiškai tai neįtvirtinta. Taip pat jau nuspręsta, kad lauko kavinės vietinės rinkliavos nemokės iki pat šių metų pabaigos.
Kavine prie Mindaugo tilto
Kavine prie Mindaugo tilto / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kovą surinko 3 tūkst. eurų

Vietinė rinkliava už naudojimąsi viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra Vilniaus mieste renkama jau beveik dvejus metus – nuo 2018 m. liepos 1 d. Ji siekia eurą už dieną, kurią svečias praleidžia vienoje ar kitoje sostinėje esančioje apgyvendinimo vietoje. Pagal nustatytą tvarką apgyvendinimo paslaugų teikėjas privalo deklaruoti duomenis už praėjusį mėnesį iki kito mėnesio 10 dienos, o sumokėti rinkliavą už praėjusį mėnesį į savivaldybės sąskaitą – iki kito mėnesio 25 dienos.

Koronaviruso grėsmė visiškai ištuštino Vilniaus viešbučius – turistų, kaip ir visame pasaulyje, taip ir Lietuvos sostinėje nėra. Todėl Vilniaus taryba, „Go Vilnius“ siūlymu, pritarė, kad vietinė rinkliava nebūtų renkama karantino laikotarpiu.

Jeigu nėra turizmo, negali būti renkama ir rinkliava.

„Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė teigė, kad viešbučiai vis dar klausinėja, ar jie turi mokėti šį mokestį, nors ji ir nerenkama. Todėl reikia oficialaus tarybos sprendimo.

Anot mero Remigijaus Šimašiaus, jeigu nėra turizmo – negali būti renkama ir rinkliava. Jis taip pat paminėjo, kad kai kuriuose viešbučiuose karantinuoti žmonės nėra turistai, tad už juos mokėti tikrai nereikia.

Per 2019 metus, kai turizmo sezonas buvo normalus, anot I.Romanovskienės, šios rinkliavos buvo surinkta beveik 2 mln. eurų. Šiemet jau surinkta beveik 200 tūkst. eurų, tačiau už kovą – tik 3 tūkst. eurų, kai pernai kovą surinkta suma siekė 125 tūkst. eurų.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Turistai Vilniuje
Mato Miežonio / 15min nuotr./Turistai Vilniuje

„Viešbučiuose faktiškai nuo kovo pradžios gyvena gyventojai, nelaikome jų turistais, tai medikai, tie žmonės, kurie turėjo karantino metu vykdyti izoliacijos veiksmus. Todėl viešbučiams natūraliai kyla klausimų, nes iki šiol buvo suformuluota, kad už tuos, kurie gyvena viešbučiuose, turėtų būti mokama rinkliava. Tam, kad nebūtų kokių teisinių dalykų, reikia priimti tai, kas nebuvo numatyta priimant nuostatus“, – kalbėjo I.Romanovskienė.

Artūras Zuokas siūlė priimti tokį sprendimą nerinkti vietinės rinkliavos iš viešbučio ne iki karantino pabaigos, o ilgesniam laikotarpiui – tarkim iki rudens, kad turizmo sektorius turėtų laiko atsigauti.

Viešbučiuose faktiškai nuo kovo pradžios gyvena gyventojai, nelaikome jų turistais, tai medikai, tie žmonės, kurie turėjo izoliuotis, – sakė I.Romanovskienė.

Taryba nusprendė dar svarstyti komitetuose ir tada priimti sprendimą nerinkti rinkliavos ir per karantiną, ir šiam pasibaigus – galbūt iki rudens.

Dalį mokesčių grąžins

Taryba pritarė kitam siūlymui – sugrąžinti vietinę rinkliavą tiems asmenims, kurie gavo leidimus prekiauti viešose vietose, lauko kavinėse ir pan. Dirbti visi jie negali dėl paskelbto karantino, todėl ir buvo siūlomas toks sprendimas. Per mėnesį nuo pateikto prašymo bus sugrąžinta vietinė rinkliava už tiek dienų, kiek verslininkai ir prekiautojai negalėjo pasinaudoti išduotais leidimais.

Rinkliavą gali susigrąžinti tie vilniečiai, kurie įsigijo savivaldybės administracijos leidimus prekiauti ar teikti paslaugas ne maisto prekėmis (pramoninėmis prekėmis, gėlėmis, suvenyrais) iš kioskų, paviljonų ir kitų laikinųjų įrenginių bei turintys leidimus teikti maitinimo paslaugas lauko kavinėse.

Rinkliava bus grąžinama ir tais atvejais, kai viešoje erdvėje esančioje prekybos vietoje jau prasidėjo remonto darbai (gatvių, šaligatvių remontas ir kiti) ir verslas nebegali pasinaudoti išduotu leidimu.

Lauko kavinėms – lengvata iki metų galo

Šiame sprendime įtrauktas ir Ekonomikos ir finansų komiteto siūlymas atleisti nuo vietinės rinkliavos visas sostinės lauko kavines.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lauko kavinės ruošiasi karantino pabaigai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lauko kavinės ruošiasi karantino pabaigai

Anot savivaldybės atstovo Juliaus Morkūno, lauko kavinės būtų atleistos nuo vietinės rinkliavos visus 2020 metus – tai galios kavinėms, kurios gali vykdyti veiklą išnešdami kėdes ir stalus į lauką. Mero teigimu, švelninant karantino sąlygas greičiausiai kavinėms iš pradžių nebus galima vykdyti veiklos viduje, o lauke jau bus leidžiama ir tai taps vienu iš išgyvenimo šaltinių šioms kavinėms.

Anot projektą pasiūliusio Vinco Jurgučio, sumos nėra labai didelės, todėl nereikėtų galvoti, kad šį veiksmą atlikus jau bus išgelbėtas toks verslas.

„Pastaraisiais metais galėjome džiaugtis augančia lauko kavinių kultūra dūzgiančiame Vilniuje, deja, karantinas sustabdė šiuos miesto gyvastį kuriančius procesus. Visi laukiame, kada ir vėl galėsime išgerti puodelį kvapnios kavos savo pamėgtoje lauko kavinėje, o dabar, kol tokios galimybės nėra, atleidžiame verslą nuo rinkliavų ir grąžiname, kas jau buvo surinkta, kad vasarą galėtume susitikti atvirame ir bruzdančiame Vilniuje“, – kalbėjo sostines meras R.Šimašius.

Sprendimas priimtas atsižvelgus į nuo kovo 14 d. besitęsiantį karantiną, kurio metu buvo apribota ir uždrausta labai daug prekybos ir paslaugų veiklų visoje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas