Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vis labiau trupa JAV ekonomikos stuburas

Kažkada buvusi JAV ekonomikos stuburu, vidurinioji klasė šioje šalyje daugiau nebedominuoja. Šiuo metu viduriniajai JAV klasei priskiriama tik mažiau negu pusė, 49,9 proc. šalies gyventojų, kuomet dar 1971 m. šis skaičius siekė 61 proc., rašo naujienų svetainė cnn.com, remdamasi „Pew“ tyrimų centro duomenimis.
Amerikiečių namai
Amerikiečių namai / 123rf.com nuotr.

„Pew“ tyrimų centras nustatęs, kad viduriniajai klasei priskiriami tie amerikiečiai, kurie gyvena namų ūkiuose, kurių pajamos yra nuo dviejų trečdalių iki dviejų kartų didesnės už šalies uždarbio vidurkį.

Ekspertai ir politikai tvirtina, kad sveika vidurinioji klasė pavertė JAV stipria šalimi. Vis dėlto pastaruoju metu šios klasės atstovai susiduria su vietoje trypčiojančiomis algomis ir vis didesnėmis išlaidomis.

Viduriniosios klasės erozija yra vienas iš ekonominės poliarizacijos ženklų. Kitaip tariant, kasmet vis daugiau amerikiečių pereina arba į aukštesnę viduriniąją klasę arba atvirkščiai – nusirita į žemesniąją klasę. Visa tai rodo itin rimtą JAV ekonomikos bėdą – augančią pajamų nelygybę.

Tiesa, gera žinia ta, kad, anot „Pew“ ekspertų, daugiau žmonių iš viduriniosios klasės vis dėl to juda socialinės hierarchijos laipteliais aukštyn.

Paskaičiuota, kad išaugo vyresnio amžiaus žmonių, taip pat susituokusių porų be vaikų ir afroamerikiečių dalis aukštesniojoje vidurinėje klasėje.

Tuo tarpu didesnė rizika atsidurti žemesnėje klasėje gresia tik vidurinį išsilavinimą turintiems asmenims ir vienišiems vyrams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas