Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 02 /18:17

Viso gero, kapeikos: Ukraina derusifikuos savo monetas ir grąžins senąjį pavadinimą

Siekdamas atkurti istorinį teisingumą, skatinti de-rusifikaciją ir atgaivinti nacionalines tradicijas Ukrainos pinigų apyvartoje, Nacionalinis bankas inicijuoja monetų pavadinimo pakeitimą iš „kapeikos“ į „šahą“ (ukr. шаг). Keisti monetų pavadinimą pirmiausia reikia tam, kad ukrainietiškos monetos atgautų savo tapatybę, rašoma „The Unian“ straipsnyje.
Ukrainos monetos
Ukrainos monetos / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Ukraina Valiuta

Nacionalinio banko pirmininkas Andrijus Pyšnyj pažymėjo, kad, remiantis pinigų apyvartos istorijos tyrimu, toks monetos pavadinimas kaip „kapeika“ iš tikrųjų yra Maskvos okupacijos simbolis, rašo „Unian“.

„Šiandien Ukrainos žmonės susigrąžina viską, kas iš jų buvo nesąžiningai pavogta ir išniekinta Kremliaus naratyvų. Pats laikas atkurti teisingumą pinigų sistemoje, apvalyti pinigų suverenumą nuo menkiausios giminystės su kuo nors maskvietišku. Turime savo ukrainietišką žodį smulkioms monetoms pavadinti – žodį šahas, – sakė A. Pyšnyj.

Šahas (šagas) – smulkus pirmosios Ukrainos respublikos (1917 – 1920 m.) pinigas. Jo pavadinimas kilęs iš senovinio pinigo šilingo.

Tokiems planams dar turėtų pritarti Aukščiausioji Rada. Jei jos sprendimas bus teigiamas šahai bus pradėti kaldinti jau 2025 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas