Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VLG ir „Baltic Workboats“ stato pirmąjį Lietuvoje vandenilinį laivą

Vakarų laivų gamyklos (VLG) grupės bendrovė Vakarų Baltijos laivų statykla kartu su Estijos laivų statybos bendrove „Baltic Workboats“ stato pirmąjį Lietuvoje vandeniliu ir elektra varomą laivą. 
Vakarų laivų gamykla
Vakarų laivų gamykla / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Vandenilis

Laivas už 12,1 mln. eurų (be PVM) iki kitų metų pabaigos bus pastatytas Klaipėdos jūrų uosto direkcijos užsakymu, penktadienį pranešė VLG grupė.

„Įmonė pirmoji Lietuvoje jau po poros metų ne tik gamins žaliąjį vandenilį, bet ir turės juo varomą laivą. Nepalikdamas pėdsako aplinkoje jis švarins ir kitus į uostą įplaukiančius laivus, priims iš jų atliekas“, – pranešime sakė Uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis teigė, kad atliekoms tvarkyti skirto laivo statyba reikšminga ne tik Lietuvos, bet ir globaliu mastu.

„Tikiuosi, kad tai taps stipriu impulsu mūsų laivybos pramonei ir tokių laivų šalies uostamiestyje bus gaminama tiktai daugiau“, – sakė M. Skuodis.

Klaipėdos uoste esančioje Vakarų Baltijos laivų statykloje bus statomas laivo korpusas su antstatu ir vairine, atliekami krovininių sistemų montavimo ir kiti darbai.

„Baltic Workboats“ bus atsakinga už pagrindinių ir pagalbinių mechanizmų montavimą, laivo sistemų suderinimą ir išbandymą. Estijoje taip pat bus diegiama vandenilio kuro celių sistema.

Planuojama, kad 42 metrų ilgio ir 10 metrų pločio tanklaivis dirbs visą parą ir galės surinkti 400 kubinių metrų skystų atliekų. Jame bus įdiegti du elektriniai varikliai ir, priklausomai nuo darbų intensyvumo, jis galės dirbti iki 36 valandų, be papildomų įkrovimų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas