Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vokietija nori modernizuoti visas „Taurus“ raketas

Bundestagas planuoja modernizuoti visas Vokietijoje naudojamas „Taurus“ sparnuotąsias raketas, skelbia vokiečių leidinys „Die Welt“.
Sparnuotoji raketa „Taurus“
Sparnuotoji raketa „Taurus“ / Socialinių tinklų nuotrauka

Teigiama, kad šių sistemų yra apie 600, tačiau pusės jų sertifikavimo terminas yra pasibaigęs. Tačiau, pasak straipsnio, šioms raketoms reikalingas kapitalinis remontas.

Vokietijos gynybos ministerija atsisakė pateikti komentarus.

Žurnalistai išsiaiškino, kad sutartis gali būti sudaryta su MBDA, pirmaujančia Europos raketinių sistemų kūrėja ir gamintoja, kuri „Taurus“ raketas surenka Bavarijoje. MBDA teigė, kad galėtų kuo greičiau atnaujinti „Taurus“ gamybą.

Ukrainos vyriausybė ir kitos Vakarų sąjungininkės ne kartą ragino Berlyną priimti sprendimą dėl tolimojo nuotolio raketų perdavimo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Jungtinė Karalystė ir Prancūzija jau žengė šį žingsnį.

Užsienio reikalų ministerija pakartotinai tikino, kad Ukrainos kariuomenė „Taurus“ naudos tik savo teritorijoje. Vokietijos politikai ir diplomatai taip pat kreipėsi į Vokietijos valdžios institucijas.

Nepaisant to, kancleris Olafas Scholzas atsisako perduoti raketas Ukrainai. Jis tai aiškina tuo, kad jos gali pasiekti objektus Maskvoje ir iššaukti eskalaciją su Rusija.

Kuo ši raketa ypatinga?

Aviacinė ikigarsinė sparnuotoji raketa „Taurus“ yra britų „Storm Shadow“ analogas. Tuo pačiu metu jų veikimo spindulys yra daug didesnis – iki 500 kilometrų. Jos svoris yra 1400 kg, o ilgis – 5 metrai. Raketa buvo sukurta „Taurus Systems GmbH“.

Raketų „Taurus“ gebėjimas skristi žemai ir likti nepastebėtoms priešo radarų leistų netikėtai atakuoti gerai apsaugotus taikinius.

Šio tipo raketų veikimo nuotolis siekia 500 kilometrų, todėl Ukraina galėtų vykdyti tikslias atakas giliai priešo teritorijoje, sutrikdyti ir sunaikinti svarbius objektus ir valdymo centrus.

Aviacinė sparnuotoji raketa „Taurus“ yra britų „Storm Shadow“ analogas.

Dėl to „Taurus“ raketos taptų vertingu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų papildymu.

Tai, kas lemia išskirtinį „Taurus“ tikslumą, yra inercinė navigacijos sistema, kurią palaiko GPS. Taip pat vaizdų ir vietovės jutikliai.

Be to, „Taurus“ raketą galima pritaikyti įvairiems orlaiviams, ji taip pat gali būti naudojama antžeminėms mašinoms ir jūrų transporto priemonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas