Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 29 /13:29

Vokietijos ekonomika antrąjį ketvirtį stagnavo

Vokietijos ekonomika, kurią slegia tiekimo grandinių sutrikimų ir karo Ukrainoje poveikis, 2022 metų antrąjį ketvirtį stagnavo, parodė penktadienį paskelbti oficialūs duomenys.
Vokietija
Vokietija / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Vokietija Ekonomika

Didžiausio Europos ūkio augimo tempas balandžio–birželio mėnesiais buvo lygus nuliui procentų, pranešė federalinė statistikos agentūra „Destatis“.

„Sudėtingos ekonominės sąlygos pasaulyje“ balandžio–birželio mėnesiais „smarkiai slėgė ekonomiką“, pareiškė agentūra.

„Trumpalaikiai ekonominiai pokyčiai aiškiai atspindi“ besitęsiantį „COVID-19 pandemijos, sutrikimų tiekimo grandinėse ir karo Ukrainoje“ poveikį, rašoma „Destatis“ pranešime.

Patikslintais duomenimis, pirmąjį ketvirtį BVP padidėjo 0,8 proc., o ne 0,2 proc., kaip buvo skelbta pirmiau.

Visgi silpni antrojo ketvirčio duomenys parodė, kad Vokietijos „ekonomikos variklis stringa“, pareiškė banko LBBW vyresnysis ekonomistas Jensas-Oliveris Niklaschas.

Vyriausybė ir vartotojai antrąjį ketvirtį dar palaikė ekonomiką savo išlaidomis, tačiau, sparčiai kylant infliacijai, namų ūkių išlaidų augimas netrukus „išsisems“, prognozuoja jis.

Brangstant energijai, metinė infliacija Vokietijoje liepą pasiekė 7,5 proc., gerokai viršijusi Europos Centrinio Banko (ECB) taikomą 2 proc. tikslinį lygį.

Daugėjant sunkumų, su kuriais susiduria ekonomika, „Vokietija yra atsidūrusi ant recesijos slenksčio“, pareiškė J.O.Niklaschas.

Pastaruoju metu smarkiai kritę pagrindiniai ekonominiai rodikliai, kaip antai, vartotojų pasitikėjimas, jau yra „recesijos teritorijoje“, pažymėjo banko ING ekonomistas Carstenas Brzeski.

Anot jo, „jau aišku“, kad antrąjį pusmetį reikia laukti nuosmukio.

Dėl grėsmės, jog Rusija, keršydama už Vakarų sankcijas, gali nutraukti dujų tiekimą užsieniui, taip pat kilo nuogąstavimų, kad Vokietijai žiemą gali tekti normuoti energiją, o tai itin pakenktų šalies verslui.

„Karas Ukrainoje daro galą Vokietijos ekonominiam verslo modeliui“, pagrįstam pigios energijos importu ir milžinišku prekių eksportu globalizuotame pasaulyje, pareiškė C.Brzeski.

Penktadienį atskirai paskelbti duomenys parodė, kad nedarbo lygis Vokietijoje liepą ūgtelėjo 0,1 procentinio punkto iki 5,4 proc. ir kilo antrą mėnesį iš eilės.

Pakilimą, pasak federalinės darbo agentūros (BA), lėmė tai, kad darbo ieškotojų gretas Vokietijoje papildė pabėgėliai iš Ukrainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito