Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos vyriausybė prognozuoja ekonomikos susitraukimą antrus metus iš eilės

Vokietijos vyriausybė trečiadienį pablogino šių metų prognozę didžiausiai Europoje ekonomikai, teigdama, kad ji trauksis antrus metus iš eilės, tačiau augimo kitąmet prognozę kiek pagerino.
Robertas Habeckas / IMAGO/Bernd Elmenthaler / IMAGO/Bernd Elmenthaler
Robertas Habeckas / IMAGO/Bernd Elmenthaler / IMAGO/Bernd Elmenthaler
Temos: 1 Vokietija

Naujausiais vertinimas, Vokietijos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet sumažės 0,2 proc., o ne padidės 0,3 proc., kaip buvo tikėtasi iki šiol.

Pirmąjį pusmetį Vokietijos ekonomikos plėtra sustojo, o daugybė pastaruoju metu nuviliančių rodiklių rodė, kad „ekonomikos silpnumas išliks ir antrąjį pusmetį“, teigiama pranešime.

Vokietija buvo vienintelė iš didžiųjų išsivysčiusių pasaulio ekonomikų, patekusi į recesiją praėjusiais metais, kai jos BVP sumenko 0,3 procento.

Atkakliai silpna paklausa vidaus ir užsienio rinkose, vis dar brangus skolinimasis ir nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios smarkiai išaugusios energijos kainos – visa tai smarkiai slėgė Vokietijos ekonomiką, ypač itin svarbų jos gamybos sektorių.

Kartu šalis susiduria su struktūriniais iššūkiais, įskaitant senėjančią visuomenę, stiprėjantį Kinijos konkuravimą, painią biurokratiją bei sudėtingą ekologinį persitvarkymą.

„Vokietijos struktūrinės problemos dabar ima duoti savo vaisių. Ir tai vyksta didelių geoekonominių iššūkių akivaizdoje. Vokietija ir Europa atsidūrė Kinijos ir JAV krizių sūkuryje ir privalo išmokti įsitvirtinti“, – sakė ekonomikos ministras Robertas Habeckas (Robertas Habekas).

Vokietijos bėdas pastaruoju metu išryškino jos automobilių gamintojai, pagrindinei pramonės šakai kovojant su išaugusiomis gamybos sąnaudomis bei aršia Kinijos elektromobilių gamintojų konkurencija.

Didžiausias Europos automobilių gamintojas „Volkswagen“ praėjusį mėnesį apkarpė prognozes šiems metams ir pareiškė, kad pirmąkart savo istorijoje gali būti priverstas ryžtis bent vienos gamyklos Vokietijoje uždarymui.

Konkurentai BMW ir „Mercedes-Benz“ taip pat pablogino savo perspektyvas.

Vis dėlto Vokietijos vyriausybė ir toliau tikisi, kad ekonomikos atsigavimas jau visai netoli – padidino BVP augimo kitąmet prognozę nuo 1,0 proc. iki 1,1 proc., o 2026-aisiais tikisi dar spartesnės ekonomikos plėtros – 1,6 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas