Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 20

Vyriausybė norėtų labiau apmokestinti degalus, tačiau ekspertai įspėja: konkurencinę kovą su kaimynėmis galime pralaimėti

Siekiant sumažinti taršą Vyriausybė parengė planą, kuriame įvardytos priemonės kilstelės ir degalų kainas. Planuojama įvesti papildomą anglies dvideginio dedamąją, taip pat pakelti akcizus nemažai daliai šildymo kuro rūšių, tačiau didžiausią efektą pajustų vairuojantys dyzelinu varomus automobilius. Aplinkos ministerija teigia, kad tokių priemonių įvedimas atitiktų Europos Komisijos rekomendacijas, o gyventojams tai būtų paskata keisti savo įpročius. Tiesa, anksčiau planuoto automobilių taršos mokesčio ateitis lieka neaiški.
Degalai
Degalai / 123RF.com nuotr.

Diskusijos dėl taršą mažinančių sprendimų kurį laiką buvo aptilusios, tačiau su mokesčių reformos pristatymu vėl atgimė. Aplinkos ministerijos kurpiamas planas labiau apmokestinti degalus, panašu, gali tapti alternatyva automobilių taršos mokesčiui, kurį praėjusių metų pradžioje Seimas atmetė.

Šiuo metu šalyje galioja automobilio registracijos mokestis, kurį reikia sumokėti, kai transporto priemonė registruojama pirmą kartą arba kai keičiasi jos valdytojas. Tačiau ekspertai sako, kad dabartinis mokestis prastai įgyvendina taršos mažinimo tikslus.

Tai pirmadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto klausymuose patvirtino ir Aplinkos ministerijos Klimato politikos grupės vyresnysis patarėjas Tomas Aukštinaitis, kuris sakė, kad su esamomis priemonėmis pasiekti šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) mažinimų tikslų sekasi sunkiai. Papildomų priemonių nesiėmimas, jo teigimu, Lietuvai gali kainuoti apie 700 mln. eurų.

Tad ko tikėtis ir kaip tai gali paveikti degalų kainas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas