Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyriausybė praskleidė uždangą: rudens sesijoje siūlys tikslinti pirmo būsto paramos tvarką, plėsti Kauno LEZ

Iki naujo politinio sezono pradžios liko visai nedaug, tad Vyriausybė trečiadienio posėdyje patvirtino projektų, kuriuos artėjančioje sesijoje ketina siūlyti Seimui, sąrašą. Ant parlamentarų stalo turėtų atsidurti siūlymai dėl paramos jaunoms šeimoms įsigyjant pirmą būstą pokyčių, 2024 m. biudžeto tvirtinimas, lengvatų peržiūra, Kauno laisvosios ekonomikos zonos (LEZ) plėtra.
Vilniečiai laisvą dieną leidžia prie Baltojo tilto
Vilniečiai laisvą dieną leidžia prie Baltojo tilto / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į posėdį susirinkęs Ministrų kabinetas trečiadienį patvirtino Seimo sesijos rudens programą. Kaip posėdyje sakė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, iš viso sąraše yra 82 projektai.

„Po šiandien iš viso Seime bus registruota trečdalis projektų. Manau, kad sesijos pradžiai neblogas rodiklis, o visi kiti bus pateikti paeiliui, didžioji dalis sesijos pradžioje. Natūralu, kad į sesijos pabaigą jų bus mažiau arba atsiras naujų projektų, reaguosime į tai, ką gyvenimas diktuoja“, – teigė I.Šimonytė.

15min panagrinėjo, kokiems su ekonomika, verslu ir mokesčiais susijusiems darbams Vyriausybė žada skirti didžiausią dėmesį.

Kaip matyti iš paskelbto plano, daugiausia dėmesio bus skiriama einamiesiems darbams.

Finansų ministerijos darbai: biudžetas, lengvatų praretinimas

Ministrės Gintarės Skaistės vadovaujama Finansų ministerija planuoja siūlyti Mokėjimo įstatymo pataisas, kuriomis būtų sustiprinta socialiai pažeidžiamų asmenų apsauga, taip pat bus siūloma nustatyti neveiksnių paskolų įsigijimo iš kredito įstaigų ir administravimo teisines sąlygas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintarė Skaistė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintarė Skaistė

G.Skaistė kartu su socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickienė žada mokesčių reformos projekte siūlyti persvarstyti mokestiniuose įstatymuose nustatytas neterminuotas lengvatas ir kitas specialiąsias apmokestinimo sąlygas, taip prisidedant prie savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimo.

Norima imtis pokyčių ir dėl Biudžeto sandaros įstatymo. Finansų ministerija siūlys įtvirtinti vidutinės trukmės (3 metų) konsoliduotojo biudžeto sudarymą ir tvirtinimą.

Taip pat artėjančioje Seimo sesijoje bus tvirtinamas 2024 m. valstybės biudžetas.

Siūlys plėsti Kauno LEZ

Tuo metu ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė ketina siūlyti reglamentuoti naujus tabako pakaitalus, kurie nepriklauso susijusių gaminių kategorijai (nikotino maišelius), taip pat papildyti Alkoholio kontrolės įstatymą licencijų rūšimis.

Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė

A.Armonaitė, be kita ko, siūlys išplėsti Kauno laisvosios ekonominės zonos teritoriją, sukurti ir patvirtinti valstybinės žemės sklypų rezervavimo modelį.

Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministrė M.Navickienė siūlys atlikti socialinio draudimo pensijų ir kitų socialinio draudimo išmokų teisinio reguliavimo pakeitimus, patikslinti finansinės paskatos pirmą būstą įsigyjančioms šeimoms kriterijus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Navickienė

Taip pat Socialinės apsaugos ir darbo ministerija inicijuos Valstybinių pensijų, sportininkų rentų ir kompensacinių išmokų įstatymo pakeitimus, kuriais bus pervarkyta pensinio pobūdžio išmokų sistema.

Dėmesys bus skiriamas ir nelegalaus darbo suvaldymui: inicijavus Užimtumo įstatymo pokyčius, bus siekiama padidinti legaliai dirbančių žmonių mastą Lietuvoje, numatant veiksmingas ir atgrasančias sankcijas už nelegalų darbą.

Aplinkos ministerija įves pokyčius dėl atskaitymų už parduotą žaliavinę medieną

Aplinkos ministerija, kuriai vadovauja Simonas Gentvilas, siūlys imtis Miškų įstatymo pokyčių ir numatyti, kad privalomieji 5 proc. atskaitymai į valstybės biudžetą iš pajamų už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką būtų naudojami ne tik bendrosioms miško reikmėms, kaip šiuo metu numatyta, bet ir bendrosioms valstybės biudžeto reikmėms.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Simonas Gentvilas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Simonas Gentvilas

Taip pat ketinama siūlyti numatyti gamtos vertybių apsaugai palankią miškininkystę, rezervinių miškų įtraukimą į kompleksinę miškų ūkio veiklą.

Atliekų tvarkymo įstatymą bus siūloma keisti siekiant sumažinti tinkamai nesutvarkytų padangų, alyvos ir neigiamą rinkos vertę turinčių ar neturinčių rinkos vertės transporto priemonių dalių, elektros ir elektroninės įrangos, biologinių atliekų bei antrinių žaliavų kiekius.

Kaip vieną iš darbų Aplinkos ministerija išskiria ir aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės stiprinimą – pareigūnams bus sudaryta galimybė efektyviau vykdyti transporto priemonių taršos kontrolę kelyje.

Tuo metu Susisiekimo ministerija vykdys 5G gairių projektą ir sieks sudaryti sąlygas servitutų valstybės, savivaldybės valdomuose statiniuose įrengti ryšių įrangą ir statyti bokštus valstybinės reikšmės kelio juostoje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vievio viaduko atidarymas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vievio viaduko atidarymas

Mariaus Skuodžio vadovaujama institucija taip pat sieks sumažinti šešėlinės veiklos vykdymo prielaidas keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais sektoriuje, imantis Kelių transporto kodekso pakeitimų.

Tuo metu Energetikos ministerija suplanavo Seimui teikti vos du siūlymus – ji imsis projektų, susijusių su branduoline energetika ir duomenų perdavimu.

Kęstučio Navicko vadovaujama Žemės ūkio ministerija siūlys žemės ūkio produktų gamintojams, perdirbėjams, kooperatyvams realizuoti produkciją pasinaudojant įstatyme numatyta lengvata, taip pat bus reglamentuoti pieno kainodaros principai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?