Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 21 /15:44

Vyriausybė pritarė mokesčių pertvarkos paketui, jis bus teikiamas Seimui

Vyriausybė trečiadienį posėdyje pritarė mokesčių reformos projektui. Pirmą kartą Ministrų kabineto posėdyje apsvarstytas paketas kitą savaitę bus teikiamas Seimui.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė besitikinti, kad vasarą vyks išsamios diskusijos, o rudenį būtų galima diskutuoti dėl konkrečių pasiūlymų. Premjerė pabrėžė, kad paketu siekiama padaryti sistemą teisingesnę.

„Aišku, kažkam gali atrodyti, kad tai yra neteisinga, nes jų individuali situacija keičiasi nepalankesne linkme, bet žiūrint iš bendro konteksto, iš to, kas dabar neša pagrindinę mokesčių naštą ir žiūrint į tai, kad tai, kas finansuojama gyventojų pajamų mokesčiu arba socialinio draudimo įmokomis, turi labai panašų principą (...), pareiga prisidėti šiuo metu skiriasi per ženkliai, kad galėtume kalbėti apie teisingą sistemą“, – posėdyje sakė premjerė.

„Toliau tuo pačiu metu, kadangi yra visa eilė lengvatų, investicinių lengvatų, kurias matome reikalą pratęsti, akivaizdu, kad fiskalinis efektas yra toks, koks yra, ir ne to siekiama. Siekiama pačioje sistemoje viduje atlikti pertvarkymus, kurie leistų pagrįsčiau kalbėti apie ją, kaip apie teisingesnę sistemą“, – pridūrė ji.

Finansų ministerijos siūlymu projektas trečiadienį buvo patikslintas – siūloma didinti papildomo pajamų mokesčio tarifo ribą, keisti mažų įmonių pelno mokesčio skaičiavimą, taip pat didinti neapmokestinamo gyventojų nekilnojamojo turto (NT) ribą.

Pirmąjį mokesčių reformos projekto variantą Finansų ministerija paviešino kovą, vėliau jį koregavo. Iki šiol pakete, be kitų dalykų, siūlyta didinti individualios veiklos apmokestinimą, numatyti pokyčiai dirbantiesiems su verslo liudijimais, investicinė sąskaita ir kiti.

Finansų ministrė gegužės viduryje yra sakiusi, kad Vyriausybės siūlomai mokesčių reformai įstrigus, Briuselis sustabdytų pervedimus Lietuvai iš vadinamojo Europos Sąjungos (ES) RRF plano, o neišmokėtų lėšų suma būtų kur kas didesnė negu dabar sulaikyti 26 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas