Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

WSJ: daugelis didžiausių JAV įmonių ėmė riboti kapitalo išlaidas

Dėl JAV versle vyraujančio neapibrėžtumo, kuris verčia atidėti daug žadančius projektus arba apskritai jų atsisakyti, daugelis didžiausių šalies įmonių ėmė riboti išlaidas įrangos įsigijimui ir kitas kapitalo išlaidas. Tai gali padaryti neigiamą poveikį šalies ekonomikai, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV)
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Investicijas buvo pradėta mažinti pernai rudenį, kai padidėjo įtampa prekyboje, nes įmonės ėmė abejoti savo tiekimo grandinėmis, kainodara ir pelno perspektyvomis.

Padėtį dar pablogino pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimo ženklai ir didėjantis vartotojų susirūpinimas dėl ateities.

Dėl to prie investicijas ribojančių mažesnių bendrovių prisijungė ir tokios stambios į vartotojus orientuotos įmonės, kaip „Harley-Davidson“, AT&T ir „Target“, rašo leidinys.

Kai kurios įmonės įspėja, jog tokia padėtis gali vyrauti ir kitąmet, nes dėl JAV prezidento ir Kongreso rinkimų neapibrėžtumas gali dar labiau padidėti.

Įmonės kapitalo išlaidas mažina dėl įvairių priežasčių, bet tik nedaugelis iš jų aiškiai duoda suprasti, jog tai daroma dėl problemų tarptautinėje prekyboje.

Visgi ekonomistai ir analitikai atkreipia dėmesį į laiką: mažinti investicijas buvo pradėta 2018 metų trečiąjį ketvirtį, kai Vašingtonas ir Pekinas pradėjo prekybos karą.

„Neapibrėžtumas prekyboje tapo rimta kliūtimi investicijoms Jungtinėse Valstijose“, – mano Stanfordo universiteto ekonomistas Nicholas Bloomas.

Jo vertinimais, dėl trinties prekyboje šių metų pirmąjį pusmetį buvo prarastos 40 mlrd. JAV dolerių investicijos, o tai sudaro maždaug 3 proc. prognozuotos investicijų apimties. Nuo 2000 metų kapitalo išlaidos kasmet augo po vidutiniškai 4 procentus.

Į akcijų indeksą „Standard & Poor's 500“ įtrauktų bendrovių kapitalo išlaidos šių metų liepos–rugsėjo mėnesiais, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, ūgtelėjo vos 0,8 proc., arba 1,38 mlrd. JAV dolerių.

Labiausiai kapitalo išlaidos sumažėjo pramonės ir finansų sektoriuose – atitinkamai 10 ir beveik 8 procentais.

Tačiau telekomunikacijų paslaugas teikiančių bendrovių išlaidos išaugo 4,5 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas