Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiniasklaida: iraniečiai protestuoja prieš vyriausybės kainų didinimą

Šimtai žmonių išėjo į įvairių Irano miestų gatves protestuoti prieš vyriausybės sprendimą padidinti būtiniausių prekių kainas, penktadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
Irano vėliava
Irano vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Iranas Protestas

Prezidentas Ebrahimas Raisi šią savaitę paskelbė virtinę priemonių, kuriomis bus siekiama spręsti šalies ekonomines problemas. Be kita ko, numatoma pakeisti subsidijų sistemą ir padidinti kelių pagrindinių maisto prekių, tokių kaip kepimo aliejus, kainas.

Irano ekonomiką slegia Jungtinių Valstijų nustatytos griežtos sankcijos, kurias Vašingtonas Teheranui vėl nustatė po vienašališko pasitraukimo iš susitarimo dėl Irano branduolinės programos 2018 metais.

Oficialūs duomenys rodo, kad infliacija Irane svyruoja maždaug 40 proc. lygyje.

Iraniečiai dėl prezidento sprendimų, kurie įsigaliojo penktadienį, pastarąsias dvi dienas keliuose miestuose rengė gatvės protestus, pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Dviejuose miestuose šalies pietvakariuose, kur protestuotojai reikalavo, kad valdžia atšauktų savo sprendimus, buvo suimta daugiau kaip 20 žmonių, nurodė agentūra.

Jos duomenimis, pietiniame Izės mieste demonstrantai puolė parduotuves ir mėgino padegti mečetę.

Mitingai taip pat vyko kituose šalies miestuose.

Vėlų pirmadienį E.Raisi pareiškė, kad vyriausybė pertvarkys subsidijų sistemą, kurią ankstesnė vyriausybė įdiegė 2018 metais ir kuri apėmė kelias pagrindines prekes.

Tačiau jis pažadėjo, kad duonos, benzino ir vaistų kainos nebus keičiamos.

Prezidentas taip pat pareiškė, kad, siekiant kompensuoti kainų pakilimą, kiekvienam mažas pajamas gaunančių namų ūkių nariui kas mėnesį bus tiesiogiai išmokamos sumos, lygios maždaug 10 JAV dolerių (9,6 euro) arba 13 JAV dolerių.

Nuo tada, kai E.Raisi paskelbė apie kainų didinimą, kepimo aliejaus kaina pakilo beveik keturis kartus, o kiaušiniai ir vištiena pabrango beveik dukart.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai