Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Žiūrėkite, pasakysiu, kad net jūs suprastumėte“: 5 klaidos, kurias per darbo pokalbį daro kandidatai

Šimtus kandidatų kasmet įvertinantys žmogiškųjų išteklių ir atrankų specialistai ilgainiui susikuria tam tikrą filtrą, kuris padeda greitai atskirti darbuotojo tinkamumą, rašoma „NO-CV“ pranešime spaudai.
Darbo pokalbis
Darbo pokalbis / 123RF.com nuotr.

„Pasitaiko, kad žmogus neįveikia pirmųjų etapų, nes tiesiog per daug įsiplepa. Darbo pokalbio laikas yra ribotas, todėl jį reikia tinkamai išnaudoti. Iš anksto apgalvoti pokalbio planą ir sakyti tik tai, kas svarbu“, – sako darbo skelbimų portalo NO-CV konsultantė Silvija Petrošiūtė.

Žmogiškųjų išteklių profesionalė iš savo patirties pateikia dažniausiai pasitaikančių elgesio klaidų, kurios sugadina įspūdį apie darbuotoją.
Šlapios šaltos rankos ir glebus rankos paspaudimas, dar vadinamas „žuvyte“. „Jei rankos prakaituoja ir šąla, atvykite anksčiau, nueikite į tualetą ir sušildykite jas vandeniu. Tada jos nebus ir šlapios nuo prakaito. O savimi pasitikinčio žmogaus rankos paspaudimą galima
išmokti – praktikuokitės. Tai pats pirmas įspūdis“ – sako S.Petrošiūtė.

Kandidatus gali nuskandinti nesugebėjimas papasakoti apie save to, kas susiję su tema. „Esu žmogus, pradinę mokyklą baigiau Kapsuke, jis dabar vadinamas Marijampole...“ – ne tai, ką nori išgirsti atrankos specialistas. „Arba būna, kai pirmas pokalbio minutes užima pasakojimas apie šeimą. Juk į pokalbį atėjote, kad parduotumėte save darbdaviui – kalbėkite apie savo geriausias savybes, patirtis, kompetencijas. Visą kitą paklaus kita pokalbio pusė, jei bus įdomu“ – pataria NO–CV konsultantė.

Nepertraukiamą tarškėjimą S.Petrošiūtė vadina trečiąja klaida. Pasak jos, loginės pauzės pokalbyje yra būtinos, kad ir kita pusė galėtų įsiterpti. „Jei bijote, kad tyla reiškia dėmesio praradimą – pabandykite parepetuoti darbo pokalbį. Susidūrus su dvidešimties minučių monologu bet kam gali dingti noras pasmerkti save darbui su tokiu kolega. Nesenas realus atvejis – iš esmės kompetentingas vyrukas būtent dėl negebėjimo patylėti nebuvo pasamdytas“, – dėsto ekspertė.

Taip pat labai svarbu įsiklausyti į klausimus, o ne dėstyti savo mintis be sąryšio. Pasak S.Petrošiūtės, „Aš geriau žinau, ko tu nori manęs klausti“ nėra gera strategija, kai norite būti pasamdyti.

Galiausiai koją per darbo pokalbius pakiša vadinamoji visažinystės dovana. „Žiūrėkite, pasakysiu, kad net jūs suprastumėte“ – S.Petrošiūtė yra ir tokį pasakymą pokalbio metu išgirdusi. „Net jei jums atrodo, kad esate galva aukštesnis už klausimus užduodantį asmenį, atsiminkite vieną – čia sprendžia jis, ar toliau leisti jums dalyvauti konkurse.

Pašmaikštausite, kai jau būsite kolegos“, – pataria darbo skelbimų portalo NO-CV konsultantė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas