Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Studijos programuotojų akademijoje: naujus karjeros iššūkius priima net senbuviai

JAV programavimo paslaugų įmonė „Devbridge“ jau devynerius metus stengiasi auginti ne tik būsimus profesionalius programuotojus, bet ir ruošti naujų karjeros iššūkių siekiančius skirtingų profesijų atstovus.
„Devbridge“ technologijų direktorius Rimantas Benetis
„Devbridge“ technologijų direktorius Rimantas Benetis / Partnerio nuotr.

Nuo įmonės įkūrimo pradžios „Devbridge“ inicijuotoje nemokamoje „Sourcery for Developers“ akademijoje dalyviai yra mokomi programavimo pagrindų. „Devbridge“ technologijų direktoriaus Rimanto Benečio teigimu, „Sourcery“ akademijos turinys padeda ne tik jauniems programuotojams tobulėti ar pagilinti turimus įgūdžius, bet ir tiems, kurie nori pasirengti kardinaliai keisti karjeros kryptį.

„Pastebime tendenciją, kad akademija tampa šuoliu į sėkmingą karjerą jauniems studentams, kurie yra žingeidūs ir nori pasimatuoti programuotojo kėdę, taip pat ir tiems, kurie daugelį metų sėkmingai dirbo su IT sritimi nesusijusį darbą, ir galbūt tik pasvajodavo keisti profesiją. Džiugina, kad į akademiją sugrįžta net ir anksčiau baigusieji kursus. Kadangi studijų programa nuolat atnaujinama ir tobulinama, tai tik įrodo, kad absolventams buvo įdomu ir naudinga pas mus mokytis“, – įsitikinęs R.Benetis.

Partnerio nuotr./„Devbridge“ inicijuotoje nemokamoje „Sourcery for Developers“ akademijoje dalyviai yra mokomi programavimo pagrindų.
Partnerio nuotr./„Devbridge“ inicijuotoje nemokamoje „Sourcery for Developers“ akademijoje dalyviai yra mokomi programavimo pagrindų.

Padeda gilinti žinias

Technologijų direktoriaus teigimu, IT rinkoje vis dar egzistuoja opi programuotojų paklausos spraga. Infobalt duomenimis, 2018-2030 metais IRT specialistų skaičiaus augimas Europoje gali pasiekti 11 procentų, o Lietuvoje šis skaičius turi galimybę išaugti ir penkis kartus. Lietuvoje IRT specialistai sudaro apie 2,7 proc. nuo visų dirbančiųjų, o bendrai Europoje šis rodiklis yra 3,7 proc. Šalyse lyderėse šis rodiklis dar didesnis: Suomijoje IRT specialistai sudaro 6,8 proc. nuo visų dirbančiųjų, kaimyninėje Estijoje – 5,6 proc.

Anot R.Benečio, nemokama programuotojų akademija ir privačių verslų inicijuotos akademijos padeda ne tik šiek tiek kompensuoti šį trūkumą, tačiau ir supažindinti su tikrais verslo industrijoje veikiančiais standartais. Todėl ne mažiau svarbu daugeliui IT įmonių vienytis ir stengtis labai kokybiškai paruošti profesionalus rinkai, padėti gilinti įgytas teorines žinias.

„Prisidedame prie sėkmingo verslo ir akademinės bendruomenės bendradarbiavimo. Esame geranoriški ir norime padėti mūsų švietimo sistemai paruošti dar daugiau specialistų, stengtis kartu auginti profesionalią IT bendruomenę. Šiemet programuotojų akademijos dalyviai mokysis dirbti profesionaliose komandose bei įgyvendins tikrus projektus“, – akcentavo „Sourcery for Developers“ akademijos vadovas.

Iš finansų sektoriaus į IT

Vilniaus universitete ekonomikos studijas baigęs Kasparas Zajankauskas yra iš tų pavyzdžių, kurių karjeros kelias prasidėjo ne IT, o finansų srityje. Supratęs, kad po dešimties metų darbo finansų audito bei įvairaus lygio įmonių finansų valdymo pozicijose norėtų išsiugdyti papildomų įgūdžių, jis sugrįžo prie jį jau senokai dominusios srities – programavimo.

„Programavimu susidomėjau gana seniai – prieš aštuonerius metus. Aišku, didžiąją šio laiko dalį ne itin daug rūpinausi dominančia sritimi: radęs laiko ieškojau žinių internete. Bet gyvenime daug norų ir dar daugiau atsakomybių, tad viskas judėjo labai lėtai. Iš pradžių mane patraukė vietų, kur reikia panaudoti loginį mąstymą, dedukciją, gausa – priminė vaikystės matematinius galvosūkius, buvo tam tikra žaidimo forma“, – teigia K.Zajankauskas.

Žinių paieškos ir noras prisijungti prie IT bendruomenės buvusį finansininką atvedė į „Devbridge“ programuotojų kalvę „Sourcery for Developers“ akademiją. Būtent čia ir susidėliojo planas, kaip įžengti į programavimo pasaulį ir įgyti praktiškai panaudojamų žinių.

„Mokydamasis vienumoje niekada nesi tikras ar studijuoji teisingai, rečiau viską išbandai praktiškai. „Sourcery“ akademija man buvo ta vieta, kur sutikau motyvuotus žmones. Reikėjo pasistengti juos pasivyti, pasiekti jų lygį ir ,žinoma, nuo jų neatsilikti. Visa tai nebuvo konkurencija – greičiau komandinis darbas, o siekti drauge tikslų yra kur kas lengviau“, – įsitikinęs Kasparas.

Sėkmingai baigęs akademiją K.Zajankauskas buvo pakviestas į darbo pokalbį „Devbridge“ įmonėje. Praėjęs atranką tapo jaunesniuoju programuotoju, o šiemet atšventęs pirmuosius metus IT įmonėje buvo paaukštintas.

„Dabar, jau daugiau susipažinus, žavi programavimo pasaulio įvairovė. Matau, kad naujus iššūkius čia suranda ir labai patyrę kolegos. Manau, kad ateityje derinsiu tiek programavimą, tiek finansus ir ,galbūt, net trečią, dar nepradėtą, sritį. Profesinis kelias ilgas – juo einant reikia naujų žinių, tobulėjimo ir iššūkių. Mokymasis neturi baigtis universitetu“, – įsitikinęs programuotojas.

Darbdavį rinkosi pagal technologijas

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Informatikos sistemų absolventė Dovilė Pankratjevaitė taip pat sėkmingai darbuojasi įmonėje „Devbridge“ ir teigia, kad programuotojos darbas – tai nuolatinis mokymosi procesas bei galimybė kasdien atlikti ne monotoniškas užduotis.

„Man visada patiko matematika, todėl renkantis, kur stoti žiūrėjau tik į tiksliųjų mokslų pusę. Tačiau matematikos studijos pasirodė gana sausokos ir siauros. Šalia buvo informatika, kuri ,mano nuomone, yra įvairiapusiškesnė ir net įdomesnė studijų kryptis“, – sako Dovilė.

Į „Sourcery“ akademiją programuotoja įstojo dar studijuodama universitete. Karjera prasidėjo merginai užpildžius „Sourcery for Developers“ akademijos anketą. Sėkmingai išlaikiusi testą, ji pradėjo naują etapą.

„Nors prieš tai dirbau kitoje įmonėje, tačiau ji labai sunkiai priimdavo naujas technologijas. Kai pasijutau atsiliekanti nuo šiuolaikinių programuotojų, pradėjau mokytis savarankiškai, o akademija suteikė galimybę įgyti naujausių žinių iš tikrų profesionalų. Po akademijos gavau ir darbo pasiūlymą. Dabar dirbu tik su naujausiomis technologijomis ir žinau, kad „Devbridge“ įmonėje visada turėsiu puikias galimybes tobulėti“, – įsitikinusi „Sourcery for Developers“ akademijos alumnė.

Akademijoje mokysis ne tik programuoti

„Sourcery for Developers“ – tai du kartus per metus – rudenį ir pavasarį – vykstanti nemokama trijų mėnesių trukmės akademija pradedantiesiems, norintiems ugdyti savo programavimo srities kompetencijas bei greičiau integruotis į technologijų darbo rinką. Pakvietimus į nuotolinius kursus gaus 55 užsiregistravę kandidatai iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos.

Dalyviai dirbs grupėse, kuriose visi norintys gilins savo žinias mokymų bei individualių ir grupinių užduočių metu. Rudenį dalyviai mokysis JAVA programavimo kalbos, o pavasarį – .NET technologijų. Akademijos dalyviai kurs tikrus internetinių tinklalapių projektus, įtvirtins gautas teorines žinias praktiškai, taikys „Agile“ projektų valdymo metodiką ir principus, susipažins su programinės įrangos kūrimo bei diegimo procesais. Studentai dirbs tikruose projektuose ir lankys nuotolines kassavaitines paskaitas bei tobulins turimus įgūdžius komandinio darbo metu. Jiems padės kompanijoje dirbantys profesionalai – mentoriai ir lektoriai.

Norintys dalyvauti akademijoje, kviečiami registruotis iki 2020 m. spalio 1 d. (įskaitytinai).

Daugiau informacijos apie „Sourcery for Developers“ akademiją rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus