Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Ar gali plėtotojas automobilių stovėjimo vietas pardavinėti ne butų gyventojams?

Automobilių stovėjimo vietų trūkumas – dažna problema. Dalyje sostinės rajonų gyventojai jas nuomoja kitiems, bet ar galima jas įsigyti iš plėtotojo? To 15min „Būsto ABC“ teiravosi statytojų.
Naujoji daugiaaukštė automobilių stovėjimo aikštelė Santariškėse
Naujoji daugiaaukštė automobilių stovėjimo aikštelė Santariškėse / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ar namų statytojas gali automobilių stovėjimo vietas pardavinėti ne butų gyventojams?“ – tokį klausimą uždavė 15min „Būsto ABC“ skaitytojas Bronius.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Bonava Lietuva“ Remigijus Pleteras 15min sakė, kad automobilių vietas galima pardavinėti atskirai dviem atvejais:

– jeigu parkavimo vietos turi atskirą naudojimosi tvarką;

– arba jos registruotos kaip atskiri turtiniai vienetai.

Tačiau, jei vieta automobiliui įrašyta kaip priklausinys butui, t.y. nedalomas daiktas kartu su butu, tokiu atveju atskiras įsigijimas nėra įmanomas. Tačiau tokios situacijos pasitaiko retai, sakė jis.

„Daugiabutis su parkavimo aikštele statybos metu, t.y. kai yra sukuriamas naujas daiktas, gali būti įteisinti kaip nedalūs vienetai ir tuomet tokia parkavimo aikštelė taptų nedaliu namo priklausiniu, todėl tokiu atveju ją galėtų valdyti tik butų savininkai“, – sakė R.Pleteras.

Tačiau, jo teigimu, praktikoje tai retai pasitaikantis sprendimas ir dažniausiai parkavimo aikštelė yra įteisinama kaip savarankiškas atskiras turtinis vienetas name. Todėl jo bendraturčiais gali faktiškai būti tiek butų savininkai, tiek ir kiti asmenys.

„Kadangi parkavimo vietos nėra savarankiškas turtinis objektas (objektu laikoma visa aikštelė, o parkavimo vietas išdalinti į atskirus vienetus lyg sandėliukus irgi praktiškai yra neįmanoma), todėl dažniausiai yra sudaromas notarine tvarka susitarimas dėl bendros naudojimo tvarkos, kur nurodoma, kuria parkavimo vieta kuris asmuo naudosis.

Tačiau, kadangi visa aikštelė išlieka bendra, tai visiems bendraturčiams tenka ne tik bendri eksploatavimo kaštai, bet ir kitos nelaimių rizikos – dangos remonto, tepalų valymo, apsėmimo šalinimo, sugriuvimo ar kitokių nelaimių padarinių šalinimo kaštai, nepriklausomai kurioje parkavimo vietoje tai įvyko“, – sakė R.Pleteras.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Omberg“ pardavimų vadovė Kristina Karbauskaitė 15min „Būsto ABC“ aiškino, jog Lietuvos įstatymai numato, kad naujai statomame pastate yra privaloma suprojektuoti ir įrengti automobilių stovėjimo vietas, tačiau nėra draudžiama stovėjimo vietų pardavinėti kitiems, tai yra ne naujai pastatyto namo gyventojams.

K.Karbauskaitės teigimu, „Omberg“ yra priėmusi sprendimą pardavinėti vietas tik daugiabučių gyventojams.

„Norėdami suteikti visiems gyventojams galimybę įsigyti stovėjimo vietas, su vienu perkamu butu leidžiame įsigyti tik vieną stovėjimo vietą. Jeigu pardavus visus butus lieka laisvų stovėjimo vietų, tada jas pasiūlome įsigyti tiems gyventojams, kurie norėjo turėti daugiau nei vieną vietą. Taip pat gyventojams suteikiame galimybę išsipirkti stovėjimo vietas išskaidant mokėjimus arba vietą nuomotis.

Labai retai pasitaiko, kad pardavus visus butus ir jų gyventojams įsigijus norimas automobilių vietas, vis dar lieka laisvų vietų. Tuomet minėtas vietas siūloma įsigyti tik to paties projekto, tačiau jau kito etapo gyventojams. Tokių išimčių taikymas yra būtinas, nes „neišpardavus“ viso projekto, vystytojas negali jo užbaigti“, – 15min sakė ji.

Taip pat komentavo ir „Darnu Group“ turto valdymo direktorius Mantas Umbrasas.

„Parkavimo vietų pardavinėti ne namo gyventojams nėra draudžiama. Tačiau mes pirmiausiai atsižvelgiame į naujakurių interesus, jiems suteikdami pirmenybę įsigyti parkavimo vietas ir, tik pardavę visus būstus name, svarstome galimybę parduoti parkavimo vietas ne namo gyventojams“, – tikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas