Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitų metų kovą turėtų paaiškėti, kaip ateityje atrodys šv.Jokūbo ligoninės teritorija

Šv.Jokūbo pastatų komplekso Vilniuje investuotojai atviro tarptautinio architektūrinio konkurso organizavimą perduos Lietuvos architektų sąjungai. Konkurso sąlygas planuojama skelbti gruodžio 14 dieną, o nugalėtojas turėtų paaiškėti kitų metų pavasarį.
Šv. Jokūbo ligoninės teritorija
Šv. Jokūbo ligoninės teritorija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pranešama, kad atsakomybės rengiant naujo atviro tarptautinio konkurso sąlygas aptartos trečiadienį įvykusiame investuotojų ir Lietuvos architektų sąjungos pasitarime.

Į šv.Jokūbo pastatų kompleksą planuojama investuoti 45 mln. eurų.

Pasak projektą vystančios bendrovės „Orkela“ vadovo Mariaus Žemaičio, pasirašius sutartį, Architektų sąjungai teks atsakomybė užtikrinti skaidrias ir lengvai suprantamas sąlygas, balsavimo sistemą bei surinkti visus tarptautinės vertinimo komisijos narius, įtraukiant ir ekspertus iš už Baltijos regiono ribų.

„Tikimės atviro konkurso, kuris neapsiribotų Lietuvos ir kaimyninių šalių įžvalgomis, ne tik kalbant apie siūlomus naujus projektus, tačiau ir apie jų vertinimą. Su Lietuvos architektų sąjunga taip pat aptarėme galimybę kviesti žinomus visuomenės atstovus kaip vertintojus, kurie užtikrintų, kad siūlomi projektai atitinka viešąjį interesą ir vilniečių lūkesčius“, – pranešime spaudai cituojamas projektą įgyvendinsiančios bendrovės „Orkela“ vadovas Marius Žemaitis.

Su Lietuvos architektų rūmais suderintas atviro tarptautinio konkurso sąlygas planuojama paskelbti šių metų gruodžio 14 d., o konkurso nugalėtojus išrinkti iki kitų metų kovo vidurio.

Buvusioje šv.Jokūbo ligoninės teritorijoje investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondas planuoja 45 mln. eurų vertės viešbučio „Clarion“ ir konferencijų centro projektą.

Projektą visuomenei „Orkela“ pristatė kovą po Kultūros paveldo departamento ir sostinės savivaldybės išsakytos kritikos dėl nepakankamo viešumo. Kai projektas buvo paskelbtas, ir visuomenės, ir specialistų kritikos sulaukė ir architektūriniai sprendiniai.

Gegužę projektą nagrinėjusi Vilniaus regioninė architektų taryba rekomendavo jį keisti. Liepą pakeistą projektą taryba įvertino palankiau, tačiau sostinės savivaldybė liepos pabaigoje nusprendė neišduoti statybos leidimo plėtrai, nepritarusi projekto sprendiniams.

Spalio pradžioje Kultūros paveldo departamento Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba patikslino buvusios sostinės šv.Jokūbo ligoninės komplekso vertingąsias savybes, kurios ateityje turės įtakos plėtros galimybėms teritorijoje. Tuomet nuspręsta, jog Vilniaus šv.Apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčia, dominikonų vienuolyno ansamblis ir šv.Jokūbo ligoninės statiniai yra vienas kompleksas – bendras paveldosaugos objektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas