Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nugriovus kino teatrą „Lietuva“ pradėtos Modernaus meno centro statybos

Po porą mėnesių trukusio apleisto kino teatro „Lietuva“ griovimo, pagaliau startavo naujo Modernaus meno centro (MMC) statybos darbai. Trečiadienio rytą sostinės Pylimo gatvėje įkasta simbolinė laiko kapsulė, kurioje vaikai surašė palinkėjimus ateities kartoms. 7 mln. eurų vertės pastatas turėtų iškilti 2018 metų rudenį. Svarstoma, kad vėliau pastatas gali būti atiduotas į valstybės rankas.
Pradėtos Modernaus meno centro centro statybos
Pradėtos Modernaus meno centro statybos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vietoje nugriauto pastato iki 2018 metų II–III ketvirčio planuojama pastatyti trijų aukštų MMC pastatą. Viktoro Butkaus, vieno iš projekto mecenato teigimu, šis muziejus iš kitų išsiskirs tuo, kad bus atviras ir kvies apsilankyti.

„Muziejus turi būti atviras ir įdomus. Vilniuje daug muziejų, kur nueini, niūru, šalta, bobutė sėdi kampe, nieko liesti negalima. Tai viena problema, kad muziejai šalti ir nelaukiantys. Kita, kad jaunimas ir suaugę nemoka būti muziejuje, nežino, ką ten veikti. Dabar stebime, kaip padaryti, kad jis būtų įdomus, nes jei nebus, mūsų darbas bus beprasmis“, – susirinkusiems žurnalistams sakė filantropas.

Pasitiks didžiulė meno kolekcija

Planuojame perduoti muziejų savivaldybei ar valstybei, – sakė V.Butkus.

Muziejuje bus pristatoma Lietuvos modernaus ir šiuolaikinio vaizduojamojo meno kolekcija. Būsimo muziejaus pagrindą sudaro nuosekliai kaupiama Lietuvos meno nuo 1960-ųjų iki šių dienų kolekcija. Šiuo metu joje yra daugiau nei 4,3 tūkst. tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, videomeno ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje pripažintų menininkų kūrinių.

„Per septynerius metus surinkta kolekcija, kurioje yra beveik 4,5 tūkst. darbų, yra Lietuvos modernizmo aukso fondas. Tai darbai, kurie nepakliuvo į muziejus dėl ideologinių dalykų ir liko pogrindiniame gyvenime. Taip pat turime kolekciją nuo 1990 metų iki šių dienų. Mūsų menas yra kokybiškas ir vertinamas, tik nelabai žinomas“, – kalbėjo V.Butkus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danguolė ir Viktoras Butkai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danguolė ir Viktoras Butkai

Modernaus meno centras įsikurs 3658 kv. m ploto pastate. Pirmame aukšte išsidėstys vestibiulis su universalios paskirties sale, knygų parduotuvė, kavinė, saugyklos. Antrame aukšte veiks mažoji parodų salė bei skaitykla, taip pat įsikurs administracinės patalpos. Pagrindinė ekspozicijų salė bus įrengta trečiame aukšte. Muziejaus svečiai galės lankytis atviroje stogo terasoje bei skvere. Taip pat numatoma įrengti 200 vietų salė renginiams ir filmams.

Svarstoma atiduoti valstybei

Buvusį „Lietuvos“ kino teatrą ir sklypą valdo verslininko ir žymaus meno kolekcionieriaus, buvusio įmonių grupės „Fermentas International“ akcininko Viktoro Butkaus valdoma įmonė. Paklaustas, kodėl sumanė įgyvendinti šį projektą, verslininkas teigė, kad norėjo save išbandyti naujoje srityje.

„Buvo visokių alternatyvų, kuo užsiimti, bet norėjau surasti ką nors tokio, kas yra įdomu ir ko nebuvau daręs visą savo gyvenimą. Po truputį išsikristalizavo ši idėja, pasitariau su žmona Danguole, nes norisi kartu kažką veikti, tai taip ir gavosi“, – kalbėjo jis.

MMC projektai/Modernaus meno centro projektas
MMC projektai/Modernaus meno centro projektas

Investicija į muziejaus pastatą turėtų siekti apie 7 mln. eurų. Anot V.Butkaus, buvęs „Lietuvos“ kino teatras su sklypu kainavo 3 mln. eurų, o kolekcija – dar 4 mln. eurų. MMC statybos finansuojamos išskirtinai privačiomis filantropų Viktoro ir Danguolės Butkų lėšomis.

V.Butkus teigė, kad muziejų planuoja išlaikyti parduodant bilietus už įėjimą, taip pat ateityje planuojama muziejų atiduoti miestui.

„Mes neturime tikslo valdyti tą muziejų visą gyvenimą. Tas muziejus yra miestui, valstybei, vilniečiams, kaip kultūrinė erdvė, taip pat kaip ir „Lietuvos“ kino teatras. Planuojame pardavinėti bilietus ir išsilaikyti. Taip pat planuojame perduoti muziejų savivaldybei ar valstybei“, – sakė mecenatas.

Miestas tvarkys infrastruktūrą

Į kapsulės įkasimo ceremoniją atvykęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigė, kad šis objektas svarbus ne tik miestui, bet ir visai Lietuvai, mat tai pirmas tokio masto kultūros mecenatystės projektas, įgyvendinamas Nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje.

„Tai yra istorinis įvykis visai Lietuvai, nes tai didžiausias šių laikų filantropinis projektas apskritai. Esu dėkingas Butkų šeimai, kad jie sugebėjo išvystyti ir pradėti tokį projektą. Per pusantrų metų tikiuosi, kad jis bus atidarytas ir bus vienas ryškiausių, moderniausių meno židinių. Vilniui tai bus ir moderni architektūra, ir meno židinys, ir apskritai toks filantropinis reiškinys kaip ženklas, kad galime daug padaryti ir pasiekti“, – kalbėjo sostinės meras.

Vilniaus valdžia prie šio projekto statybų neprisideda, tačiau žada sutvarkyti šaligatvį ir gatvę greta naujo pastato.

„Miestas šiek tiek prisideda prie aplinkos sutvarkymo, nes akivaizdu, kad į pastatą turi atvesti normalūs pėsčiųjų takai ir normali infrastruktūra. Bet visa statybos ir kolekcijos sukaupimo našta tenka Butkų šeimai“, – sakė R.Šimašius.

Vilniaus širdyje iškilsiantį muziejų suprojektavo žymaus architekto Danieliaus Libeskindo architektų įmonė „Studio Libeskind“ ir Lietuvos architektų komanda „Do architects“. Projekto planavimo, projektavimo ir statybų valdytojai – inžinerinio konsultavimo įmonė „Baltic Engineers“, projekto rangovas – „Naresta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas