Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai: rinka lengvai įsisavins 17 „Rimi“ ir „Iki“ parduotuvių

„Rimi Lietuvai“ perkant prekybos tinklą „Iki“, penkios „Rimi“ ir 12 „Iki“ parduotuvių šešiuose miestuose turėtų atitekti kitiems mažmenininkams. Nekilnojamojo turto analitikų teigimu, rinka tokį kiekį parduotuvių įsisavins pakankamai greitai, mat jos yra patraukliose vietose.
Uždaryta „Rimi“ parduotuvė Linkmenų gatvėje
Uždaryta „Rimi“ parduotuvė Linkmenų gatvėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Konkurencijos taryba antradienį paviešino spalio viduryje suteikto leidimo sandoriui turinį, kuriame yra 17-os parduotuvių sąrašas. Jas „Rimi Lietuvą“ valdanti Švedijos „ICA Gruppen“ įsipareigojo per neviešinamą terminą perleisti tretiesiems asmenims.

Nepriklausomas nekilnojamojo turto analitikas ir „Real Data“ vadovas Arnoldas Antanavičius, kalbėdamas 15min, įsitikinęs – nurodytų parduotuvių prekybos tinklas atsisakys kuo greičiau, ir tai sukels papildomų išlaidų.

„Paprastai prekybos centrų segmente nuomos sutartys su rinkos dalyviais pasirašomos ilgam laikotarpiui su sunkiu arba labai sunkiu nutraukimu prieš terminą. Tai reiškia, kad dėl skubiai nutrauktų nuomos sutarčių reikės mokėti netesybas, kurios gali siekti ir kelerių metų nuomos sąnaudas. Išskyrus atvejus, kai nuomojamasi iš susijusios įmonės – tada finansinės išlaidos, tikriausiai, bus gerokai mažesnės“, – sakė A.Antanavičius.

„Citus“ nuotr./Arnoldas Antanavičius
„Citus“ nuotr./Arnoldas Antanavičius

Analitiko nuomone, įvykdyti Konkurencijos tarybos nurodymą nebus sudėtinga. Prekybos tinklai nutrauks veiklą, o į jų vietą greičiausiai norės ateiti konkurentai, nes parduotuvės turi įdirbį, žmonės įpratę toje vietoje apsipirkinėti – naujam operatoriui bus lengviau pradėti veiklą.

„Iš to gali išlošti ir nuomojamų pastatų savininkai, kurie, gavę netesybas, turėtų nesudėtingai rasti kitą nuomininką, nes lokacijos geros, vietos „įdirbtos“, – įsitikinęs A.Antanavičius.

Kas bus su pasilikusiu nekilnojamuoju turtu? „Real Data“ vadovo nuomone, nesusiję rinkos dalyviai greičiausiai išnuomos kitam mažmeninės prekybos tinklui ir dar gaus solidžias netesybas už sutarties nutraukimą. O susiję juridiniai asmenys, kurių patalpas atlaisvins „Iki“ ir „Rimi“, turės spręsti, ar jas išnuomoti konkurentui, ar pasiūlyti įsigyti rinkoje.

Julius Belanoška, „Inreal“ komercijos vadovas
Julius Belanoška, „Inreal“ komercijos vadovas

„Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad, priešingai nei veiklos nutraukimas, pardavimo procesas neprivalės būti spartus, todėl šiuo atveju kažkokių netekimų patalpų savininkai neturėtų patirti“, – teigė A.Antanavičius.

Tačiau nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Inreal“ komercijos vadovui Juliui Belanoškai toks Konkurencijos tarybos sprendimas atrodo keistas, ir jis yra įsitikinęs, kad tai įtakos konkurencijai neturės.

„Jei nedidelėje gyvenvietėje būtų abi parduotuvės ir jos susijungtų, tuomet – taip, tai būtų pagrįstas reikalavimas atsisakyti vienos parduotuvės. Tačiau šiuo atveju visuose rajonuose yra ir kitų ženklų parduotuvių“, – 15min komentavo jis.

Taip pat, J.Belanoškos nuomone, mažmeninės prekybos žaidėjai šiuo metu aktyvūs, plečiasi ir ieško tinkamų vietų, todėl rinka greitai įsisavintų šiuos atsilaisvinusius plotus.

„Parduotuvės visoje šalyje gerose vietose sudomins didžiuosius ir mažuosius ženklus. Prekybos centrai pritrauks „Maximą“ ir „Norfą“, o buvę „Ikiukai“ ir „Supernetto“ – tokius mažmenininkus kaip „Kubas“, „Čia Market“ ir kitus“, – sakė „Inreal“ analitikas.

„Ober-Haus“ nuotr./Darius Tumas
„Ober-Haus“ nuotr./Darius Tumas

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Komercinio nekilnojamojo turto departamento vadovo Dariaus Tumo nuomone, Konkurencijos taryba, nurodydama konkrečias parduotuves, rinkai pasiuntė žinią, kad tos vietos prekybai daugiau mažiau yra patrauklios. Todėl patalpos tuščios tikrai neliks ir tas vietas užims kiti prekybos tinklai, o gal ir kitos įmonės.

„Netgi jeigu kažkurie taškai yra mažiau patrauklūs tokio pobūdžio prekybai, patalpose galima vykdyti kitokios pakraipos prekybą arba pritaikyti patalpas kitai paskirčiai. Tai tik laiko klausimas, kaip sklandžiai ir greitai pavyks užbaigti šį procesą, nes abu prekybos tinklai turi sutartinius/finansinius įsipareigojimus prieš nuomotojus“ , – 15min komentavo D.Tumas.

Vilniuje ketinama perleisti Molėtų plente 49 esančią „Rimi“ parduotuvę bei 5 „Iki“ parduotuves – Vokiečių g. 13, Gedimino pr. 28, Jeruzalės g. 17, Antakalnio g. 73 ir Lukšio g. 34.

Kaune ketinama perleisti keturias „Iki“ parduotuves – Kovo 11-osios g. 67, Medvėgalio g. 23A, Raudondvario pl. 166 ir Baltijos g. 59. Klaipėdoje numatoma atsisakyti dviejų „Iki“ (Kretingos g. 83 ir Liepojos g. 238) bei Šiaurės pr. 15 esančios „Rimi“.

Taip pat numatoma perleisti Šventojoje Jūros g. 2 esančią „Rimi“ bei Palangoje Žvejų g. 35 esančią „Iki“. Ketinama parduoti ir Kaišiadoryse Gedimino pr. 115A esančią „Rimi“ bei Biržuose Janonio g. 5 esančią „Rimi“.

15min primena, kad spalio viduryje Konkurencijos taryba leido Švedijos „ICA Gruppen“ valdomai „Rimi Lietuvai“ įsigyti 100 proc. prekybos tinklą „Iki“ valdančios bendrovės „Palink“ akcijų iš Vokietijos „Rewe Group“ ir kitų akcininkų.

„ICA Gruppen“ spalio viduryje pranešė, kad sandorį sieks užbaigti dar šiais metais, tačiau, užtrukus parduotuvių pardavimo procesui, tai tikimasi padaryti per pirmąjį kitų metų ketvirtį.

„Iki“ skelbia šiuo metu turinti 231 parduotuvę, „Rimi Lietuva“ – 56. „Maximos“ tinklą šiuo metu sudaro 238 parduotuvės, „Norfos“ – 144, „Lidl Lietuvos“ – 30.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito