Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Statybininkai prie Vyriausybės surengė protestą: ID kortelės nori dabar, o ne po 3 metų

Trečiadienį ryte statybininkų profesinė sąjunga „Solidarumas“ surengė piketą prie Vyriausybės. Profesinė sąjunga nepatenkinta valdžios noru sukurti savo statybininkų identifikavimo kortelę ir tuo, kad ši atsisako jau sukurtos Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) sukurtos sistemos „STATREG“. 
Piketas: „Statybininkų kortelę dabar, o ne po 3 metų"
Piketas: „Statybininkų kortelę dabar, o ne po 3 metų" / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Statybininkų profesinė sąjunga „Solidarumas“ reikalauja, kad jau sukurta ir veikianti Statybinkų ID kortelė „STATREG“ būtų nuo kitų metų privaloma visiems Lietuvos statybos sektoriuje dirbantiems darbuotojams, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Jų teigimu, statybininkų ID kortelės STATREG įvedimas greitai ir stipriai sumažintų „šešėlį“ statybose, padidintų biudžeto pajamas, nes „užkirstų kelią nesąžiningiems darbdaviams nemokėti mokesčių, apgaudinėti vartotojus, o darbuotojams nemokėti sutarto darbo užmokesčio, manipuliuojant spragomis darbo apskaitoje“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piketas: „Statybininkų kortelę dabar, o ne po 3 metų"
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piketas: „Statybininkų kortelę dabar, o ne po 3 metų"

Profesinės sąjungos teigimu, nereti atvejai, kai nesąžiningi darbdaviai padirbinėja darbuotojų parašus ir nesumoka sutarto statybininkams atlyginimo, o prokuratūra negali nustatyti šių parašų autentiškumo, nes jie yra per trumpi.

„Neapsikentusios nesąžiningos konkurencijos, kai statybininkų neturinčios įmonės laimi konkursus siūlydamos mažiausias kainas, nes samdomiems darbuotojams atlyginimus moka „vokeliuose“ arba bankrutuoja, neatsiskaičiusios su statybininkais ir subrangovais bei palikusios vartotojams patiems tvarkyti jų padarytą broką, ir toliau veikia jau nauju pavadinimu, Lietuvos statybininkų asociacijai priklausančios įmonės pradėjo kurti Statybininkų ID kortelę, kuri išskaidrintų statybų verslą“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piketas: „Statybininkų kortelę dabar, o ne po 3 metų"
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piketas: „Statybininkų kortelę dabar, o ne po 3 metų"

Statybininko (STATREG) korteles LSA išduoda nuo 2018 m., išlaikiusiems kompetencijų vertinimo egzaminą. Šią kortelę LSA vadovas Dalius Gedvilas siūlė ir Vyriausybei, tačiau ši sumanė projektą įgyvendinti pati.

„Žinant, kad Lietuvoje ministerijos dažniausiai sugeba sukurti ne gerą produktą, o tik įsisavinti pinigus, tokie ministerijos atstovų siūlymai kelia įtarimų, kad atsakingi Lietuvos valstybės tarnautojai yra susiję su „šešėliniu“ verslu ir siekia mokesčių mokėtojų sąskaita neteisėtai praturtėti“, – rašoma pranešime spaudai.

LSA skaičiuoja, kad įdiegus Statybininkų ID kortelę „STATREG“ per mėnesį valstybės biudžetas iš „šešėlio“ surinktų mažiausiai 4 mln. eurų, o per metus – 48 mln. eurų.

Trečiadienį Vyriausybėje bus svarstomas statybininkų kortelės klausimas.

Skirtingais šalies institucijų vertinimais, statybos srityje neapskaitoma 500-700 mln. eurų pajamų. Apie 26 proc. mokesčių mokėtojų, dirbančių statybos sektoriuje, vertinami kaip rizikingi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas