Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 03

10 kvapą gniaužiančių vaizdų iš kosmoso, kuriuos šiemet užfiksavo Jameso Webbo kosminis teleskopas

Jameso Webbo kosminis teleskopas (JWST) įgauną pagreitį ir į Žemę atsiunčia vis daugiau įspūdingų nuotraukų, kuriose matosi skirtingi mūsų Visatos kampeliai. Štai 10 įspūdingiausių vaizdų, kuriuos per šiuos metus užfiksavo JWST.
IC 5332 galaktika
IC 5332 galaktika / ESA/NASA/CSA/J. Lee

Neptūno žiedai

Apie Saturno žiedus žino visi, bet ar esate girdėję apie Neptūno? Šioje 2022 m. liepos 12 d. užfiksuotoje JWST nuotraukoje Neptūno žiedai matomi kaip niekad aiškiai.

NASA/ESA/CSA/STScI nuotr./Neptūnas ir jo žiedai
NASA/ESA/CSA/STScI nuotr./Neptūnas ir jo žiedai

Astronomai jau kelis dešimtmečius žino, kad ledo milžinė, esanti maždaug 30 kartų toliau nuo Saulės nei Žemė, turi penkis žiedus, sudarytus daugiausia iš ledinių dulkių. Europos kosmoso agentūros (EKA) teigimu, naujoje nuotraukoje šie lediniai žiedai matomi detaliau nei bet kuriame kitame tyrime nuo 1989 m., kai zondas „Voyager 2“ praskriejo per kelis tūkstančius mylių nuo Neptūno.

Dėl planetos padėties tolimajame Saulės sistemos gale šie žiedai retai pastebimi, o pats Neptūnas beveik nematomas plika akimi. Tačiau „Voyager 2“ ir „Hubble“ kosminio teleskopo matomoje šviesoje padarytose nuotraukose Neptūnas atrodo ryškiai mėlynas.

Pasak NASA, tokią spalvą suteikia planetos debesų atmosferoje esantis metanas, kuris greičiausiai driekiasi į didelį planetos gylį, o paskui susilieja į itin karštą ištirpusio ledo, amoniako ir kitų junginių sriubą. JWST naudoja specialų jutiklį, fiksuojantį šviesą artimuosiuose infraraudonuosiuose spinduliuose, tad šie metano debesys bauginamai šviečia nuo Saulės atspindėta šviesa – dėl to atrodo, kad planeta vaiduokliškai švyti.

Giliausia Visatos nuotrauka

Pirmojoje JWST paviešintoje nuotraukoje matomas galaktikų telkinys SMACS 0723.

Tai giliausiai kosmose padaryta nuotrauka istorijoje. Nuotraukoje matomai žvaigždžių šviesai prireikė maždaug 13,5 mlrd. metų – arba didžiosios dalies visatos amžiaus – kad pasiektų Jameso Webbo kosminį teleskopą, rašė NASA.

NASA nuotr./Pirmoji Jameso Webbo kosminiu teleskopu padaryta Visatos nuotrauka
NASA nuotr./Pirmoji Jameso Webbo kosminiu teleskopu padaryta Visatos nuotrauka

NASA administratorius Billas Nelsonas spaudos konferencijoje apie nuotraukoje matomos Visatos lopinėlį atsiliepė taip: „Jei laikytumėte smėlio grūdelį ant piršto galo ištiestos rankos atstumu, tai būtų ta visatos dalis, kurią matote [nuotraukoje]“.

Daugiau apie pirmąją JWST nuotrauką skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi