Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

1750 metų senumo tekste rasti nauji Biblijos fragmentai

Rastas naujas Biblijos skyrius, paslėptas 1750 metų senumo Mato evangelijos vertime. Skyrių rado viduramžių tyrinėtojas Grigorijus Kesselis, kuris Vatikano bibliotekoje esančius rankraščius fotografavo ultravioletine fotografija, praneša „IFL Science“.
Malda
Malda / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Biblija Evangelija

Paslėptas tekstas rastas vykdant „Sinai Palimpsests“ projektą, kurio metu mokslininkai siekia atkurti tekstus, kuriuos IV-XII a. po Kr. raštininkai ištrynė ir perrašė.

Palimpsestų rankraščiai – tai rankraščiai, iš kurių ankstesnis tekstas išbrauktas arba nuplautas, kad puslapį būtų galima pakartotinai panaudoti kitam dokumentui dėl rašomosios medžiagos stygiaus. Tačiau net ir praėjus šimtmečiams tekstą galima atkurti apšvietus rankraščius fluorescencija arba skirtingų bangų ilgio šviesa.

Taikydami šiuos metodus mokslininkai jau iššifravo 74 rankraščius, tačiau naujausias radinys buvo kaip niekad ypatingas – jame yra šimtmečiu senesnis vertimas nei seniausi graikiški vertimai, įskaitant „Codex Sinaiticus“.

„Sirų krikščionybės tradicija žino kelis Senojo ir Naujojo Testamento vertimus“, – pareiškime sakė G.Kesselis, – „Iki šiol buvo žinomi tik du rankraščiai, kuriuose yra senasis sirų evangelijų vertimas“.

Vertimas – pirmą kartą parašytas III a. po Kr. ir nukopijuotas VI a. po Kr. – dar nėra išleistas visas, tačiau jame pateikiama šiek tiek daugiau detalių nei graikiškame Mato evangelijos 12 skyriaus vertime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas