Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

2022-ųjų Fieldso medalis skirtas keturiems matematikams, įskaitant ukrainietę

Keturi matematikai, įskaitant ukrainietę Maryną Vjazovską, antradienį pelnė prestižinį Fieldso medalį, dažnai vadinamą matematikos Nobelio premija, pranešė Tarptautinės matematikos sąjungos žiuri.
Maryna Vjazovska
Maryna Vjazovska / Imago / Scanpix nuotr.
Temos: 1 Matematika

Per ceremoniją Helsinkyje medaliai taip pat buvo įteikti prancūzui Hugo Duminiliui-Copinui, Jungtinėse Valstijose dirbančiam korėjiečių kilmės mokslininkui June'ui Huh ir britui Jamesui Maynardui.

Fieldso medaliu pagerbiama už išskirtinius matematinius pasiekimus; jis gali skirtas asmenims, kuriems tų metų pradžioje dar nebuvo sukakę 40 metų. Šis kas ketveri metai skelbiamas apdovanojimas kaskart skiriamas mažiausiai dviem žmonėms, o keturi laureatai laikomi priimtiniausiu scenarijumi.

M.Vjazovska yra tik antra šį apdovanojimą pelniusi moteris per daugiau kaip 80 metų nuo jo įsteigimo.

Apdovanojimo ceremonija buvo surengta per Matematikų kongresą. Iš pradžių planuota, kad šis renginys vyks Sankt Peterburge, bet jis buvo perkeltas, Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą.

M.Vjazovska gimė 1984 metais Ukrainoje, kai ji tebebuvo Sovietų Sąjungos respublika. Nuo 2017 metų ji dirbo Lozanos federalinėje politechnikos kolegijoje Šveicarijoje.

Apdovanojimas jai skirtas už šimtmečių senumo matematikos uždavinio sprendinį, kaip tankiausiai sutalpinti vienodus rutulius aštuonmatėje erdvėje.

„Rutulių pakavimo uždavinys“ sprendžiamas nuo XVI amžiaus, kai iškilo klausimas, kaip turėtų būti kraunami patrankų sviediniai, kad jų ribotoje erdvėje būtų galima sutalpinti kuo daugiau.

Pirmąja Fieldso medaliu apdovanota moterimi 2014 metais tapo Maryam Mirzakhani, Irane gimusi matematikė. Ji mirė 2017 metais, pralaimėjusi kovą su vėžiu.

1985 metais Prancūzijoje gimęs H.Duminilis-Copinas yra Aukštųjų mokslo tyrimų instituto (Institut des Hautes Etudes Scientifiques, IHES) profesorius, kurio tyrimų sritis – tikimybių teorija.

Tarptautinės matematikos sąjungos pirmininkas Carlosas Kenigas sakė, kad H.Duminilis-Copinas buvo pagerbtas už sprendinius „seniems fazių virsmų tikimybės teorijos uždaviniams“. Pasak žiuri, šie sprendiniai atvėrė keletą naujų tyrimų krypčių.

35 metų J.Maynardas, Jungtinės Karalystės Oksfordo universiteto profesorius, medalį pelnė už „indėlį į analitinę skaičių teoriją, lėmusią svarbią pažangą mėginant suprasti pirminių skaičių struktūrą ir Diofanto gretinį“, sakė C.Kenigas.

„Jo darbas itin išradingas, dažnai vedantis prie netikėtų proveržių sprendžiant svarbius uždavinius, kurie atrodė neprieinami dabartiniams metodams“, – sakoma sąjungos pranešime.

Tuo metu 39 metų June'as Huh, JAV Prinstono universiteto profesorius, buvo pagerbtas už geometrinės kombinatorikos srities „transformaciją“, nurodė žiuri ir pridūrė, kad mokslininkas „panaudojo Hodge'o teorijos, tropinės geometrijos ir singuliarumo teorijos metodus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas