Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

37 mln. dolerių: JAV kariniam laivynui kuriama naujos kartos raketų paleidimo sistema

„BAE Systems“ laimėjo JAV gynybos departamento 37 milijonų JAV dolerių vertės sutartį dėl naujos kartos raketų paleidimo sistemos „SeaSparrow“ (NGELS), kuri suteiktų kariniams laivams galimybes paleisti raketas vertikaliai, praneša „New Atlas“.
Raketų paleidimo sistema
Raketų paleidimo sistema / „BAE Systems“ nuotr.

Ten, kur kadaise puikavosi didelės patrankos, raketų paleidimo įrenginiai ir kita ginkluotė, ant dabartinių Vakarų karo laivų denio denio dažnai matyti tik vienas nedidelis patrankos bokštelis laivo priekyje.

Taip yra dėl to, kad šiandien kariniai laivai kuo daugiau savo ugnies galių laiko po deniu. Tas plokščias denio plotas iš tikrųjų yra vertikalios paleidimo sistemos, kurią sudaro į viršų nukreiptų kanistrų masyvas, galas.

Vietoj to, kad paleidimo įrenginį reikėtų nukreipti bendra taikinio kryptimi, vertikalaus paleidimo sistema raketą siunčia į viršų, po to ji užfiksuoja priešišką objektą ir nusikreipia į jį.

Ši sistema suteikia daug privalumų. Ji modulinė, lengvai pakraunama, užtikrina didelį slaptumą ir jokių užuominų apie parengtį, kurias galėtų pastebėti kas nors, turintis žiūronus. Tačiau ji turi ir trūkumų – reikia bent jau pakankamai gilaus korpuso, kad jį būtų galima pritaikyti šiai sistemai, ir tokio, kurį būtų galima modifikuoti.

Siekdama tai įveikti, „BAE Systems“ padeda NATO „SeaSparrow“ programos biurui (NSPO) kurti NGELS, kurioje bus naudojamos vertikalaus paleidimo sistemos Mk 41 posistemės, sumontuotos ant denio, fiksuoto kampo paleidimo įrenginyje.

Remiantis bendrovės „Adaptable Deck Launcher“ (ADL) koncepcija, joje bus galima laikyti standartines MK 25 raketų talpyklas, apginkluotas laivų savigynos sistema „Evolved SeaSparrow Missile“ (ESSM).

NGELS atveju jis bus apginkluotas ESSM 2 bloko variantu, kuris yra pažangesnė daugiafunkcinė „žemė-oras“ tipo raketa, skirta lėktuvnešiams ir kitiems laivams apsaugoti ir lengvai integruojama į esamus laivus ir jų ginklų valdymo ir kontrolės sistemas, įskaitant Mk 41 VLS elektronikos komplektą.

„Jau seniai JAV kariniam jūrų laivynui teikiame raketų integravimo, paleidimo sistemų ir konteinerių projektavimo paslaugas“, – sakė „BAE Systems“ ginklų sistemų produktų linijos viceprezidentas Brentas Butcheris, – „NGELS panaudoja mūsų darbuotojų patirtį, kad būtų sukurta paruošta dislokavimui sistema, kuri didina misijos efektyvumą ir užtikrina patikimą JAV karinio jūrų laivyno laivų gynybą. Tikimės bendradarbiauti su savo klientais, kad šis patobulintas pajėgumas būtų įdiegtas laivyne ir pristatytas tarptautiniams naudotojams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas