Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

5 dirbtinio intelekto įrankiai, kuriuos verta integruoti į kasdienį darbą

Dirbtinio intelekto (DI) įrankių vis daugėja, dėl to pats metas gebėti atrinkti tuos, kurie iš tikrųjų gali būti pravartūs. O jei jums dar kyla klausimų, kodėl verta juos įvaldyti – atsakymas yra ne vieną kartą išaugęs produktyvumas, rašoma „Cognizant“ pranešime spaudai.
„ChatGPT“
„ChatGPT“ / Shutterstock nuotr.

Ne paslaptis, kad visi savo darbuose kartais susiduriame su pasikartojančiomis, sekinančiomis užduotimis, kurias norisi atidėlioti. Pasidalinus šiomis užduotimis su DI įrankiais bus lengviau rasti laiko darbams, kurie teikia daugiau džiaugsmo, suteikia kūrybinės laisvės.

Kita priežastis, kodėl verta naudotis DI įrankiais, tai galimybė tarsi turėti asmeninį asistentą. Dirbtinis intelektas iš karto atsakys į daugelį su darbu susijusių klausimų, padės generuoti idėjas ar ieškoti sprendimo. Koks darbuotojas nenorėtų turėti dviejų papildomų rankų?

Bendrovės nuotr./Vaidas Mačiulis, IT įmonės „Cognizant“ programinės įrangos inžinierius
Bendrovės nuotr./Vaidas Mačiulis, IT įmonės „Cognizant“ programinės įrangos inžinierius

Kaip pabrėžia ekspertai – reikia bijoti ne dirbtinio intelekto, o jį (ne)pasitelkiančio žmogaus.

„Yra įvairių nuomonių šiuo klausimu. Užtikrintai galima teigti, kad darbo rinka be abejonės keičiasi ir dar keisis bei vis plačiau taikys DI technologijas. Čia norėčiau prisiminti seną posakį – „Ką išmoksi – ant pečių nenešiosi“. Žinios, kaip naudotis naujais įrankiais, kurie didina produktyvumą, be abejo, turės teigiamą poveikį bet kurioje profesijoje.

Taip pat reikia nepamiršti, kad DI technologijos ne tik padeda atlikti esamus darbus, bet gali ir sukurti naujų darbo vietų. Su naujais DI įrankiais, atsiranda ir specialistų poreikis, kurie galėtų jais naudotis. Be to, tikėtina, kad su DI pagalba bus sukurti ir nauji produktai, bei paslaugos, kurių gamybai ir aptarnavimui reikės darbuotojų“, – teigia Vaidas Mačiulis, IT įmonės „Cognizant“ programinės įrangos inžinierius.

Eksperto teigimu, programavimo įmonės vis labiau skatina savo darbuotojus naudotis programavimo asistentais, tokiais kaip „Microsoft Copilot“, kuris yra apmokytas remiantis beveik visu atviru kodu, prieinamu internete. Pavyzdžiui, „Cognizant“ organizacija suteikia galimybę įsigyti „Copilot“ licenciją visiems savo darbuotojams.

Jis dalijasi 5 dirbtinio intelekto įrankiais, kuriuos verta integruoti į kasdienį darbą.

Dokumentų skaitymas

Mokama „ChatGPT versija suteikia galimybę skaityti ir analizuoti bet kurį PDF formato ar tekstinį dokumentą. Tiesiog nutempkite dominantį dokumentą į „ChatGPT“ pokalbio langą ir palaukite, kol dokumentas bus įkeltas. Dabar galite užduoti dominantį, su dokumentu susijusį klausimą, rasti reikiamą informaciją, perskaityti dokumento santrauką. Dokumento pobūdis gali būti įvairus – įstatymai, darbo sutartis, techninė produkto specifikacija ir pan.

Duomenų analizė

„ChatGPT dokumentų skaitymo funkcija neapsiriboja vien tekstiniais dokumentais. Galime įkelti ir „Excel“ dokumentą su galybę skaitinių duomenų. Padarę tai, galėsime DI paprašyti nupiešti grafiką, atlikti skaičiavimus ar pateikti duomenų analizę.

Paveikslėlių piešimas

„Bing Copilot yra nemokamas įrankis ir turi paveikslėlių generavimo funkciją. Nueikite į Bing.com naudojantis „Microsoft Edge“ naršyklę. Tuomet atidarę „Copilot“ pokalbių langą, galite laisvu formatu paprašyti sugeneruoti paveikslėlį. „Copilot“ sugeneruos 4 versijas. Jei nei viena iš jų neatitinka to, ką norėjote pavaizduoti, tiesiog paprašykite kažką pakeisti, vėlgi laisvu tekstu. ir DI sugeneruos naujus paveikslėlius. Panašiai galite naudoti ir mokamą „ChatGPT“ versiją ar „Midjourney“.

Prezentacijos

Teksto generavimo įrankiai, tokie kaip „ChatGPT“ gali padėti paruošti tekstinę prezentacijos dalį. O jeigu norėtume šį darbą automatizuoti iki galo? Slidesgo.com daro kaip tik tai. Užtenka pateikti temos aprašymą ir DI akimirksniu sugeneruos visą prezentaciją su tekstu, dizainu ir reikiamu skaidrių skaičiumi. Skamba neįtikėtinai, bet veikia.

Programavimas

Programuotojai nėra tie, kuriems būtina priminti apie naujausias technologijas. Tačiau ir tarp jų yra nemažai skepticizmo dėl DI gebėjimų padedant kasdieniniame darbe. Dėl to tiek pradedantiems, tiek patyrusiems programuotojams, vertėtų išbandyti vieną iš „Copilot“ įrankįių „GitHub Copilot. Jis padės ženkliai pagreitinti daugelį darbų, atlikdamas, kad ir nesudėtingas, tačiau laiko pareikalaujančias užduotis. Pavyzdžiui, kintamųjų vardų parinkimas. Taip pat sutaupys ne vieną apsilankymą „Google“, kai klausimą, susijusį su sprendžiama problema, galėsite užduoti neišėję iš programavimo aplinkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas