Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

6 neįtikėtini dangaus reiškiniai: kosminiai kaukai ir žaliasis blyksnis

Unikali Žemės atmosfera suteikia daugybę progų stebėti įvairiausius dangaus reiškinius. Nors prie daugumos iš jų esame įpratę, yra ir tokių, kuriuos Lietuvoje pavyksta išvysti tik retkarčiais (arba niekada). Štai 6 unikaliausi dangaus reiškiniai, užgniaužiantys kvapą.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Kosminiai kaukai

Kosminiai žaibai (angl. Sprites) yra didelio masto elektros išlydžiai, atsirandantys aukštai virš perkūnijos debesų, dėl kurių nakties danguje mirguliuoja gana įvairios vaizdinės formos. Juos paprastai sukelia teigiamo žaibo iškrova tarp griaustinio debesies ir žemės.

Spritai atrodo kaip švytintys rausvai oranžiniai blyksniai. Jie dažnai būriuojasi virš troposferos 50–90 km aukštyje. Ir, kitaip nei įprasti žaibai, šauna į viršų, o ne žemyn. Pavieniai vizualiniai pranešimai apie spritus atsirado apie 1886 m., tačiau pirmą kartą juos 1994 m. liepos 4 d. nufotografavo Minesotos universiteto mokslininkai.

Career Hunting/kosminis žaibas
Career Hunting/kosminis žaibas

Tiesa, iki šiol šis reiškinys nėra iki galo suprastas, be to, ilgą laiką buvo kaltinamas dėl kitaip nepaaiškinamų nelaimingų atsitikimų, susijusių su transporto priemonių skrydžiais dideliame aukštyje virš perkūnijos.

Praėjusių metų vasarą kosminį žaibą pavyko pastebėti ir Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas