Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

60 mokslininkų ragina gausiau tirti būdus sumažinti į Žemę patenkančių spindulių kiekį

Į viešajį diskursą netrukus gali grįžti siūlymai riboti klimato kaitą neįprastais būdais, tarp jų ir dirbtiniu į Žemę patenkančių saulės spindulių intensyvumo ribojimu. Grupė mokslininkų šią savaitę išplatino laišką, kuriame ragina kuo skubiau ištirti, kokias realias pasekmes galėtų sukelti tokie kovos su klimato kaita metodai.
Saulė ir debesys
Saulė ir debesys / 123rf.com nuotr.

Buvęs NASA mokslininkas, Kolumbijos universiteto profesorius Jamesas Hansenas, kuris 1988 m. pirmasis įspėjo JAV Kongresą apie visuotinio atšilimo pavojų, yra vienas iš daugiau nei 60 mokslininkų, raginančių smarkiai padidinti mokslinių tyrimų kaip apriboti saulės spinduliuotę, kad ji neperkaitintų planetos, apimtis, rašo aplinkos ir energetikos naujienų portalas „E&E news“ .

Pirmadienį paskelbtame atvirame laiške išreiškiama parama saulės spinduliuotės modifikavimo (angl. SRM) tyrimams ir eksperimentams, kurių metu stratosferoje būtų purškiami šviesą atspindintys aerozoliai ir keičiamas tam tikrų debesų tankis.

Tiesa, kritikai, tarp kurių yra šimtai kitų mokslininkų, tokią intervenciją į atmosferą vadina „geoinžinerija“.

Vis dėlto laiško autoriai taip pat pabrėžia, kad toks radikalus sprendimas nebūtinai yra pats tinkamiausias.

„Nors visiškai remiame SRM metodų tyrimus, tai nereiškia, kad pritariame SRM naudojimui. Šiuo metu neapibrėžtumas, kaip SRM įgyvendinimas pasireikštų klimato sistemoje, yra per didelis, kad būtų galima pritarti jo įgyvendinimui“, – rašoma laiške.

Laiškas paskelbtas tuo metu, kai karščio bangos, miškų gaisrai, potvyniai ir kitos su klimato kaita susijusios nelaimės tampa vis dažnesnės ir skaudesnės. Vidutinė temperatūra taip pat pavojingai artėja prie lygio, kuris, kaip baiminasi klimato mokslininkai, gali sukelti katastrofiškus, negrįžtamus ledo dangų, ekosistemų ir pažeidžiamų bendruomenių pokyčius.

Atvirame laiške daugiau kaip 60 JAV, Kanados ir Europos mokslininkų įspėja, kad „vis mažiau tikėtina“, jog dėl nesugebėjimo sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą pasaulis sušils mažiau nei 2oC, palyginti su ikiindustriniu laikotarpiu, todėl reikia „griežtai ir greitai moksliškai įvertinti“ anksčiau išsakytus pasiūlymus dėl saulės geoinžinerijos, kuri užtikrintų greitą atvėsimą.

Mokslininkai teigia, kad reikia suprasti visas SRM pasekmes, prieš bandant šį metodą taikyti, rašo britų dienraštis „The Guardian“.

„Kadangi sprendimai dėl SRM įgyvendinimo greičiausiai bus svarstomi per artimiausius vieną ar du dešimtmečius, būtina kuo greičiau atlikti patikimą tarptautinį mokslinį SRM metodų įvertinimą“, – rašoma laiške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas