Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 24

Abiturientė M.Kniazevaitė aiškinasi, kaip Marse užauginti maistą: atstovaus Lietuvai Europoje

Apie keliones į kosmosą ir Marso kolonizavimą žmonija kalba ne vienerius metus, o technologinė pažanga sparčiai auga – tad kodėl žmonių raudonojoje planetoje vis dar nematyti? Toks klausimas kilo ir kaunietei Martynai Kniazevaitei. „Ėmiau domėtis, kokios Marso problemos, kodėl filme „Marsietis“ bulves išaugino, o realybėje – ne“, – šypsodamasi apie savo tyrimo pradžią 15min pasakojo abiturientė.
Martyna Kniazevaitė
Martyna Kniazevaitė / 123rf/15min nuotr.

Jaunoji mokslininkė atstovaus Lietuvai Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso finale. Iš 23 kitų jaunųjų mokslininkų savo tyrimu „Perchlorato jonų koncentracijos mažinimas Marso dirvožemyje, naudojant Azospira Oryzae“ išsiskyrusi mergina teigia, kad jauduliuką jaučia, tačiau jis tolesnių tyrimų vykdyti netrukdo.

15min M.Kniazevaitė papasakojo apie tyrimo subtilybes, meilę mokslui ir ateities planus.

Vietoj Disneilendo – NASA tyrimų centras

Kaip pasakojo pašnekovė, mokslas į gyvenimą atėjo savaime. Nors nuo vaikystės neturėjo konkrečios vizijos, kuo norėtų būti, mokslinių ir kosminių temų aptarti nevengdavo. Mergina lanko edukacinius užsiėmimus Kauno tvirtovės VII forte.

„Mano mokykloje aplinkui yra labai protingi žmonės, mes su jais mėgstam diskutuoti apie Marsą, raketas ir panašiomis temomis. Kauno tvirtovės VII forte lankau būrelius, kurie skatina daryti tyrimus. Susidomėjau ir kai ieškojau idėjos, galvojau apie tai, kas mane supa ir kas iš to man galėtų būti įdomu“, – atviravo M.Kniazevaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas