2023 07 23

Alergijų maistui tik daugėja: mokslininkė atskleidė, kokių produktų privengti vasarą

Vis daugiau jaunų žmonių susiduria su rimtomis alerginėmis reakcijomis į kasdien vartojamus maisto produktus. „Kalbos, kad alerginės ligos sparčiai plinta, tikrai nėra vien kalbos“, – teigė akademikė, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorė Rūta Dubakienė. 15min mokslininkė atskleidė, kokių maisto produktų reikėtų vengti vasaros sezono metu ir kodėl alerginių reakcijų tik daugėja.
Vaisių ir daržovių tiekėjos „Augmos“ parduotuvė
Vaisiai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Visa aibė priežasčių

Naujausiais duomenimis, nuo 1,1 iki 10,8 proc. pasaulio gyventojų turi alergiją tam tikram maisto produktui.

Panašu, kad alergijų maistui tik daugėja – atlikus didelės apimties priėmimo į ligonines duomenų apžvalgą nustatyta, kad JAV, Australijoje ir Europoje atvejų, kuomet į ligoninę atvykstama dėl alerginės reakcijos, skaičius auga.

Moksliniai faktai byloja, kad alergiją net iki 85 proc. lemia genetiniai veiksniai. O tai, kad su alergijomis gimstame – gajus mitas.

„Alerginės ligos turi banguojantį pobūdį, todėl kartais sakoma, kad vaikai iš alergijos išauga, tačiau taip nėra. Šie genai gali būti užslopinti, pasireikšti tik antroje kartoje arba niekada nepasireikšti“, – pasakojo R.Dubakienė.

Mokslininkės teigimu, augančiam alergijų atvejų skaičiui pasauliniu mastu įtakos turi ne vienas aspektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų