Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 30

Ambicingas E.Musko „Neuralink“ projektas skendi abejonių rūke: kas su juo negerai?

Elonas Muskas įrodė, kad moka nustebinti kurdamas naujas ir sėkmingas inovacijų bendroves, tokias kaip „Tesla“ ar „SpaceX“. Dabar jis nori pasiekti epinių pergalių ir medicinos technologijų srityje. Kodėl šiam tikslui sukurta bendrovė „Neuralink“ vis dažniau vadinama nesąžiningu projektu?
Elonas Muskas
Elonas Muskas / „AFP“/„Scanpix“

2016 m. E.Muskas įkūrė įmonę „Neuralink“, kuri kuria smegenų implantus. E.Muskas įsitikinęs, kad tokio tipo prietaisų kūrimas yra medicinos ateitis ir galės padėti žmonėms, sergantiems Alzheimerio ir Parkinsono ligomis, paralyžiumi, taip pat paveldimomis smegenų ligomis.

2019 m. „Neuralink“ pristatė lustą N1, skirtą implantuoti į smegenis, taip pat susijusią infrastruktūrą, pavyzdžiui, išmaniojo telefono programėlę lustui valdyti. Kad viskas tinkamai veiktų ir „Neuralink“ gaminys pasiektų rinką, šią technologiją reikia išbandyti.

Iki šiol bandymai buvo atliekami tik su gyvūnais. Būtent šiame bandymų etape kilo didžiausių problemų: bendrovė buvo (ir vis dar yra) kaltinama pernelyg žiauriu elgesiu su gyvūnais – bandymų metu jų daug nugaišo. Todėl, pasak „Reuters“, Amerikos priežiūros institucijos ilgą laiką nedavė leidimo „Neuralink“ lustą bandyti su žmonėmis.

Tačiau, daugelio mokslininkų nuostabai, gegužės mėnesį JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) leido „Neuralink“ pradėti bandymus su žmonėmis.

Po kelių mėnesių „Neuralink“ paskelbė, kad jai pavyko „įdarbinti“ rankų ir kojų paralyžiumi sergančius žmones, kurie padėjo tirti naująją technologiją.

Kodėl „smegenų-kompiuterio“ technologijos kūrimas kelia ne tik vilčių dėl revoliucinių pasiekimų medicinos srityje, bet ir baimę dėl galimo smegenų pažeidimo? Ir kodėl ne visi tiki E.Musko pažadais?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas