Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės

Kiekvieną rudenį „Google“ pristato naują „Android“ operacinės sistemos versiją. Naujojoje – „Android 12“ daugiausia dėmesio skiriama įrenginio dizaino suasmeninimui, naudotojų saugumui ir privatumui, programėlių prisitaikymui prie didesnių ekranų. Apie penkias didžiausias naujoves, kurios pasieks daugumos telefonus, pasakoja „Bitės Profai“.
„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės
„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės / Shutterstock nuotr.

Taupydami Jūsų laiką, kviečiame su pranešimo turiniu susipažinti lengviau:

  • Naujoji operacinė sistema „Android 12“ nuo rudens pasieks daugumą išmaniųjų telefonų ir kitų įrenginių;
  • „Android 12“ pasižymi bene didžiausiais dizaino pasikeitimais per visą šios programinės įrangos istoriją;
  • Vartotojai visada pastebės įspėjamą ženklą, kai programėlės naudos telefono kamerą ar mikrofoną;
  • Su „Android 12“ kai kurios programėlės atvaizduos daugiau pritaikyto turinio didesniems ekranams.

Jei norite daugiau sužinoti apie „Android 12“ programinės įrangos naujoves, kviečiame toliau skaityti šį „Bitės Profų“ tekstą.

„Šiuo metu „Android“, populiariausia operacinė sistema pasaulyje, įdiegta daugiau nei trijuose milijarduose išmaniųjų telefonų. Didžioji dalis jų drastiškai pasikeis oficialiai pasirodžius „Android 12“, tačiau pokyčiai ne tik pagerins išmaniojo veikimą, bet ir sudarys įspūdį, jog naudojatės nauju telefonu. Išmaniųjų įrenginių entuziastai jau dabar gali išmėginti bandomąją versiją, tačiau ją naudojant gali neveikti kai kurios telefono funkcijos, greičiau išsikrauti akumuliatorius“, – sako „Bitės Profas“ A.Archangelskis.

1. Dizainas pagal naudotojo poreikius

Shutterstock nuotr./„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės
Shutterstock nuotr./„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės

Ši operacinė sistema pasižymi bene didžiausiais vizualiniais pokyčiais per visą „Android“ istoriją. Naujoji dizaino sistema vadinsis „Material You“, o patys vartotojai turės nemažai įtakos įrenginių programinės įrangos dizainui. „Android“ atsižvelgs, pavyzdžiui, į ekrano paveikslėlio spalvas tam, kad pritaikytų atitinkamų spalvų schemą visam įrenginiui. Tai reiškia, kad kiekvieną kartą pakeitus paveikslėlį pasikeis ir spalvos visame telefone.

„Įvairių langų išvaizdą galėsite nustatyti ir pagal save, jei išjungsite automatinį spalvų parinkimą pagal paveikslėlį. Naujoje operacinėje sistemoje pastebėsite įdomesnes animacijas, pertvarkytus valdiklius. Jos netgi skirsis priklausomai nuo to, kokiu būdu atrakinsite telefoną, o ekranas pradės šviesti būtent nuo konkrečios vietos, kur paspausite mygtuką. Be to, išmaniuoju naudositės lengviau dar ir todėl, kad bus patogiau išrikiuoti greitieji nustatymai“, – pasakoja „Bitės Profas“.

2. Galimybė vertinti savo saugumą ir privatumą

Shutterstock nuotr./„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės
Shutterstock nuotr./„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės

Naujoji funkcija „Privacy Dashboard“ pateikia išsamią informaciją apie visų programėlių prieigą prie buvimo vietos, telefono kameros ar mikrofono. Suvestinėje matysite, kurios programėlės per pastarąsias 24 valandas naudojo įvairias telefono funkcijas, susijusias su jūsų privatumu.

„Dar daugiau informacijos aptiksite laiko juostoje, kurioje sužinosite tikslų laiką, kiek konkreti programa naudojo, pavyzdžiui, telefono buvimo vietą. Išsiaiškinsite, ar buvimo vieta buvo naudojama jums dirbant su programėle, pavyzdžiui, stebint judėjimą žemėlapyje, o gal programėlė tai darė veikdama fone. Taip įsitikinsite, ar tikrai visos naudojamos programėlės yra patikimos, ar slapčia nerenka asmeninių duomenų“, – paaiškina technologijų ekspertas.

Kai telefone bus naudojamas mikrofonas arba kamera, ekrano dešiniajame kampe išvysite įspėjantį simbolį. Jį paspaudę matysite, jog mikrofoną šiuo metu naudoja, pavyzdžiui, skambučių programa. Jei pastebėsite, kad mikrofoną ar kamerą naudoja programėlė, kuri neturėtų to daryti, galėsite jai uždrausti prieigą.

„Naudotojų saugumu besirūpinanti „Google“ sukūrė papildomą funkciją, leidžiančią vieno mygtuko paspaudimu išjungti leidimus naudoti kamerą ir mikrofoną visoms įdiegtoms programoms. Tai aktualu, pavyzdžiui, dalyvaujant itin privačiame pokalbyje ir saugantis svarbios informacijos nutekėjimo. Be to, nuo šiol visoms programėlėms, prašančioms prieigos prie buvimo vietos, galėsite leisti aptikti tik apytikslę buvimo vietą su kelių šimtų metrų paklaida“, – priduria A.Archangelskis.

3. Patogesnis būdas dalintis WI-FI slaptažodžiu

Shutterstock nuotr./„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės
Shutterstock nuotr./„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės

„Android 11“ versija leidžia dalintis WI-FI slaptažodžiu per QR kodą, o naujoji operacinė sistema padės išvengti QR kodų nuskaitymo. Perduodant WI-FI slaptažodį tereikės pasinaudoti funkcija – „Netoliese“.

„Kitas įrenginys gaus pranešimą, jog su juo dalijamasi WI-FI slaptažodžiu ir vienu paspaudimu galės prisijungti prie tinklo. Tiesa, slaptažodis nebus rodomas dėl saugumo. QR kodai nuskaitomi lengvai, tačiau ši naujovė leidžia dalintis WI-FI slaptažodžiu vienu metu su keliais žmonėmis, o tai yra dar patogiau“, – neabejoja išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Jei sumažėjo jūsų belaidžio interneto sparta ar jis ėmė veikti prasčiau ne įprastai, gali būti, kad problema – prie jūsų tinklo prisijungę kaimynai. Kaip sužinoti, ar svetimi žmonės „nesiskolina“ jūsų interneto, pasakoja „Bitės Profai“.

4. Išplėstas ekrano kopijų funkcionalumas

Shutterstock nuotr./„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės
Shutterstock nuotr./„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės

Visada „Android“ telefonuose nuotraukos buvo saugomos JPEG formatu, tačiau naujoje operacinėje sistemoje atsiras papildomas formatas – AVIF. Taip siekiama pagerinti vaizdų kokybę nepadidinant jų dydžio. Šis formatas naudoja atvirojo kodo vaizdo kodeką AV1, kuris pirmą kartą pristatytas „Android 10“ programinėje įrangoje. Kol kas nėra žinoma, ar AVIF palaikymas atsiras senesniuose telefonuose, kuriuose nebus galimybės įdiegti „Android 12“. Vis dėlto „Google Play“ parduotuvėje jau dabar galima rasti programėlių, leidžiančių peržiūrėti AVIF nuotraukas arba pakeisti jų formatą į JPEG.

„Google“ išplėtė ir nufotografuoto ekrano nuotraukų funkcionalumą, todėl nuo šiol užfiksuotuose ekrano paveikslėliuose galėsite redaguoti kadrą įvairiais įrankiais, pavyzdžiui, teptukais. Ekrano kopijoje bus leidžiama pridėti tekstą, jaustukus ir lipdukus. Vartotojams tai naudinga, kadangi nereikia ieškoti papildomų programėlių smulkioms užduotims“, – pastebi „Bitės Profas“.

Ekrano fotografavimas ir vaizdo įrašymas – itin naudinga funkcija, norint sparčiai pasidalinti informacija su draugais ar užfiksuoti svarbius dalykus. Tačiau skirtingų gamintojų ir operacinių sistemų įrenginiuose ekrano vaizdo fotografijos funkcija veikia nevienodai. „Bitės Profai“ apžvelgia, kaip užfiksuoti rodomą vaizdą skirtinguose telefonuose.

5. Ateities sprendimas didesniems ekranams

Shutterstock nuotr./„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės
Shutterstock nuotr./„Android 12“ belaukiant: 5 įdomiausios naujovės

JAV technologijų milžinė atsižvelgė į pasaulyje augančią didesnių ekranų paklausą ir pritaikė „Android 12“ programinę įrangą taip, kad būtų galima naudoti kuo daugiau įvairių programėlių didesniuose ekranuose.

„Kol kas programėlės buvo vienodos tiek telefonams, tiek planšetėms. Su „Android 12“ programėlės bus labiau priderintos planšetėms – didesniame ekrane atvaizduos ir daugiau turinio. Pavyzdžiui, sporto programėlėse matysite daugiau rungtynių rezultatų, naujienų programėlėse – daugiau naujienų. Tai ateities sprendimas, kadangi rinkoje auga sulenkiamų įrenginių skaičius ir vis daugiau žmonių naudojasi didesniais ekranais. Be to, šia naujove itin apsidžiaugs ir „Android“ televizorių savininkai“, – tvirtina A.Archangelskis.

O jei visgi esate gamintojo „Apple“ fanas, „Bitės Profai“ pasakoja apie svarbiausias jų naujienas ir atnaujinimus, laukiančius rudenį.

Daugiau apie „Android 12“ operacinę sistemą galite sužinoti iš didžiųjų miestų „Bitės“ salonuose įsikūrusių „Bitės Profų“. Išmaniųjų technologijų ekspertai konsultuoja nemokamai nepriklausomai nuo to, kokio tinklo paslaugomis naudojatės. Daugiau naudingų patarimų ir įdomių naujienų ieškokite „Bitės Profų“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas