Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Anglijoje kuriamas dirbtinis lietus Jungtiniams Arabų Emyratams

Karščių ir sausros kamuojamą Artimųjų Rytų regioną gali išgelbėti britų mokslininkai, suradę būdą išgauti dirbtinį lietų.
Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai
Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai / 123RF.com nuotr.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose šiomis dienomis tvyro net iki 48 laipsnių karštis, o iš dangaus nekrenta nei lašas – tokios natūralios orų sąlygos šioje pasaulio vietoje vasarą. Ką ten vasarą: per metus iškrentančio lietaus lygio vidurkis siekia vos 100 milimetrų (palyginimui – JK šis rodiklis siekia 850-1100 mm).

Tačiau praėjusį sekmadienį šalies nacionalinis meteorologijos centras išplatino vaizdo įrašą, kuriame rodoma smarki liūtis JAE, o filmuką lydėjo paaiškinimas, jog tai – dirbtinai sukeltas lietus.

Taip padaroma pasitelkiant vadinamąjį „debesų sodinimą“ iš specialaus lėktuvo nukreipiant chemikalų – tokių kaip sidabro jodido – mišinį, kuris padidina kritulių kiekį, o susikaupęs vanduo krenta žemyn.

Bet britų mokslininkai arabams siūlo kitokį dirbtinio lietaus receptą – šiuo metu Readingo universiteto komanda vykdo projektą, kuriuo siekiama vandenį iš debesų išgauti be chemijos.

Britai naudoja dronus, kurie nutaiko į debesis elektros iškrovą, o ši drėgmę sutelkia taip, kad ji lašais krenta kaip lietus. Šį procesą mokslininkai lygina su šlapių plaukų perbraukimą šukomis.

Anot universiteto profesoriaus Maarteno Ambaumo, JAE yra pakankamai debesų, iš kurių galima sukurti sąlygas dirbtiniam lietui.

Tiesa, kol kas negalima tvirtinti, ar britų metodas bus veiksmingas.

JAE nuo 2017 metų finansavo jau 9 skirtingus projektus dirbtiniam lietui išgauti. Tam arabai išleido 15 000 000 JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas