Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie Galimybių pasą – iš jo kūrėjų lūpų

Turbūt viena aktualiausių temų pastaruoju metu pandemijos akivaizdoje yra Galimybių pasas. Tinklalapių kūrimo platformą valdančios bendrovės „Wix“ padalinio Lietuvoje vadovė ir techninis vadovas dalinasi atsakymais į dažniausiai užduodamus vartotojų klausimus ir patirtimi, kuriant programėlę.
Galimybių pasas
Galimybių pasas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Taip, tai atrodo kaip viena programėlė, bet iš tikrųjų ji susideda iš trijų dalių“ – pristatymą pradeda Giedrius Graževičius – Wix Data produkto techninis vadovas, – pirmiausia tai yra Galimybių paso programa gyventojams, norintiems jį gauti. Pagrindinė jos funkcija yra sugeneruoti žalią arba raudoną pasą, ir parengti jį atsispausdinimui.“

Be šios, yra dar dvi programėlės versijos – Galimybių paso tikrintojiems ir Registrų Centro darbuotojams. „Taip mes suteikiame galimybę leidžia Registrų centro klientų aptarnavimo centrui išduoti Galimybių pasą gyventojams, kurie neturi galimybės jį išsiimti tiesiogiai internetu“ – pasakoja pašnekovas.

Anot „Wix“ padalinio Lietuvoje vadovės Monikos Laukaitės, didžiausias iššūkis šiuo metu yra greitas duomenų perdavimas, po testo atlikimo. Tiesa, nors dabartinis programėlės variantas didelių problemų nesuteikia, praeityje jų būta: „Turbūt sunkiausia buvo ne sutarti, kaip viską darysime, o laukti vyriausybės sutarimo“.

Pasisiūlė savanoriškai

Neatlygintinai sukurti Galimybių paso programėlę „Wix“ komanda Lietuvoje pasisiūlė savanoriškai. „Mintis kilo, kai kolegos iš Izraelio pasidalino apie socialinius projektus skirtus senoliams, mokykloms. Lietuvoje dirba stiprūs IT srities specialistai, tad pačią idėją įgyvendinti nebuvo sudėtinga“ – atviravo M.Laukaitė. Vadovė neslepia, jog tokia iniciatyva svarbi ir įmonėje dirbančiai komandai. „Naudą mes matuojamės karmos taškais“ – šypsodamasi prideda pašnekovė.

VIDEO: Trumpai ir aiškiai: atsakome į dažniausiai kylančius klausimus apie Galimybių pasą

Dirbant prie Galimybių paso 9 žmonių įmonės komandai laikinai teko atsitraukti nuo jau pradėtų projektų. Nors programėlės kūrimas neužtruko ilgai – vos virš mėnesio – techniniai sprendimai pareikalavo laiko ir jėgų.

Atsižvelgta į vartotojų bazę

Galimybių paso auditorija – įvairaus amžiaus ir socialinio sluoksnio žmonės. Dauguma vyresnio amžiaus gyventojų retai naudojasi išmaniaisiais telefonais, o jei ir taip – modernias funkcijas ne visuomet perpranta.

„Taip, mes stengiamės programėlę padaryti kiek įmanoma paprastesnę ir prieinamesnę, naudotis įrankiais, kurie yra pažįstami Lietuvos vartotojams. Pavyzdžiui, jeigu vartotojui yra tekę jungtis prie banko, VMI ar kitos valstybinės sistemos, turėtų būti taip pat lengva prisijungti ir prie Galimybių paso“ – programėlės funkcionalumu dalinosi M.Laukaitė.

asmeninio archyvo nuotr./Wix padalinio komanda, dirbusi prie Galimybių paso
asmeninio archyvo nuotr./Wix padalinio komanda, dirbusi prie Galimybių paso

Kaip jau minėta, Galimybių pasą taip pat galima išsiimti Registrų Centro klientų aptarnavimo padalinyje.

Kuriant buvo atsižvelgta ir į produkto pristatymo terminą. Norint išleisti ar atnaujinti programėlę buvo nuspręsta nelaukti laukti Play Store ar Apple Store patvirtinimo ir pasitelkus progresinę Web App technologiją aplikaciją telefone išsaugoti pastelkiant internetinę naršyklę.

Programėlės prieinamumas pritaikytas visiems. „Telefonuose naršyklės atsinaujina automatiškai, taigi bėdų kilti neturėtų. Palaikomos naujausios Chrome, FireFox, Safari, Opera naršyklės. Visos taip pat palaiko ir progresines web programėles bei leidžia išsisaugoti nuorodą tarp įprastų telefono programėlių“ – pasakojo G.Graževičius. Dėmesys taip pat buvo skirtas pritaikyti programą ir prie prieinamumo (angl. Accessibility) standartų negalią turintiems asmenims. Šiuo klausimu komanda konsultavosi su „Wix“ ekspertais iš Izraelio.

Monika Laukaitė
Monika Laukaitė

Paskutinis atnaujinimas – galimybė pasą išsisaugoti internetinėje naršyklėje, taip išvengiant išsaugoto failo vietos telefono failuose ir daugkartinio pdf formato paso atsisiuntimo.

Galimybių pasą galite atsisiųsti internetinėje svetainėje https://gpasas.lt/.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas