Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 30

Ar išvengtume dinozaurų likimo, jeigu į Žemę atskrietų asteroidas?

Gyvendami Žemėje patiriame daugybę pavojų, o kai kurių iš jų kontroliuoti – neįmanoma. Vienas iš tokių pavojų yra didelio asteroido atsirenkimas į mūsų planetą. Tam, kad išbandytų kosminės gynybos variantus, rugsėjo 26 d. NASA trenkė erdvėlaivį į nedidelį asteroidą Dimorphos ir sėkmingai pakeitė jo trajektoriją. Tačiau, ar tai reiškia, kad galime ramiai miegoti žinodami, jog dinozaurų likimas neištiks žmonijos?
Asteroidas skrieja į Žemę, iliustracija
Asteroidas skrieja į Žemę, iliustracija / 123RF.com nuotr.

Mokslininkai yra nustatę ir kartografavę beveik 30 tūkst. asteroidų, kurie skrieja aplink Saulės sistemą Žemės kaimynystėje. Visi šie kosminiai akmenys arba niekada nesusiduria su Žeme, arba yra tokie maži, kad jei susidurtų, nepavojingai sudegtų Žemės atmosferoje. Vis dėlto įmanoma, kad ateityje asteroido smūgis gali pakenkti Žemei, todėl planetų gynybos specialistai nori būti pasiruošę.

Dėl šios priežasties praėjusių metų rudenį buvo pradėta dvigubo asteroido nukreipimo bandymo (angl. Double Asteroid Redirection Test, DART) misija, kurios pagrindinis tikslas – praktiškai išsiaiškinti, ar įmanoma pakeisti asteroido trajektoriją. Tam mokslininkai į kosmose skriejantį objektą nusprendė sudaužyti erdvėlaivį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas