Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar virtualioji realybė pakeis mūsų gyvenimus?

2000 metais fantastinių knygų leidykla „Eridanas” išleido garsaus rusų autoriaus Sergejaus Lukjanenko knygą „Netikri veidrodžiai“. Pagrindinis knygos herojus – Leonidas, daiveris. Kitaip tariant, žmogus, prisijungęs prie virtualiosios realybės, neprarandantis realybės pojūčio bei galintis ja manipuliuoti.
tyrėjų naktis
tyrėjų naktis
Temos: 1 Tyrėjų naktis

Knygos veiksmas vyko virtualiame mieste Dyptaune, kuriame buvo galima užsisakyti virtualų kepsnį ar pažaisti „Doom“. Apie virtualiąją realybę kalbama, rašoma, fantazuojama jau seniai, pastaruoju metu – ypač daug. Tad ar virtualioji realybė gali pakeisti mūsų gyvenimus, ar kalbos ir liks kalbomis?

Pagrindinis postūmis – „Oculus“ technologija

Bene didžiausią postūmi virtualiosios realybės vystymuisi davė startuolis „Oculus Rift”, paskalbęs apie naujos kartos virtualiosios realybės įrangos gaminimą. Šiuo projektu netruko susidomėti Silicio slėnio gigantai, o viskas baigėsi tuo, kad įmonę už porą milijardų JAV dolerių įsigijo „Facebook“. Tas iššaukė virtualiosios realybės bumą, kurį išgyvename iki šiol.

Šiandien virtualiosios realybės rinkoje pečiais stumdosi ne vienas gigantas: šalia galingą užnugarį turinčios „Oculus rift“ savo produktus pristatė, HTC bei „Samsung“. Virtualiosios realybės akinius „Morpheus“ planuoja išleisti „Sony“, „Microsoft“ irgi turi tokių planų. Į staiga atsiradusią nišą pradėjo didelė dalis IT gigantų.

Investicinio banko „Goldman Sachs“ ekspertai prognozuoja, kad 2025 m. virtualiosios realybės rinkos apimtis sieks 80 mlrd. JAV dolerių. Visa tai rodo, kad rinkoje vyksta išties įdomūs dalykai, į šias technologijas yra investuojamos didelės sumos.

Ekspertų teigimu, šiuo metu virtualiosios realybės produktai išgyvena tokį patį laikotarpį, kaip internetas 1990-aisiais. Tuo metu buvo aišku, kad šis dalykas gali pakeisti pasaulį, tačiau, kaip tiksliai tai turėtų įvykti, niekas dar nežinojo. Apie pokyčius, kuriuos įneš virtualioji realybė, kalbama yra daug, todėl čia apžvelsime tik pagrindinius jų.

Žaidimai 2.0

Galima sakyti, kad vienas pagrindinių virtualiosios realybės postūmių – naujos kartos kompiuteriniai žaidimai, kokių dar niekas nėra matęs. O gal reiktų sakyti „patyręs”?

Kol kas, deja, dar neturime dar nei vieno pilnavertiško virtualiosios realybės įrenginiams skirto žaidimo, tačiau iš to, ką matome išbandę bandomąsias versijas, galima aiškiai konstatuoti – geimerių aukso amžius jau ne už kalnų.

Virtualiosios realybės žaidimai visų pirma reiškia daug turtingesnę patirtį. T.y. jei iki šiol žaidėjas tiesiog spoksojo į ekraną ir klaviatūra ar pele atliko kažkokius veiksmus, tai naujieji virtualiosios realybės žaidimai jam leis tarsi patekti į patį žaidimą ir išgyventi viską savo kailiu.

Ką tai reikš iš medicininės, psichologinės ir kitų pusių irgi galima tik spėlioti...

Filmas ar realybė?

Filmų laukia panaši ateitis, kaip kompiuterinių žaidimų. Virtualiosios realybės technologija leis vartotojams patiems nusikelti į veiksmo sūkurį, filmą žiūrėti iš kokio nori kampo ir t.t.

Lygiai tas pats galioja ir kalbant apie koncertus. Gali būti, kad sulauksime laiko, kad, norėdami pašėlti Robbie Williams koncerte, neturėsime skristi į kitą miestą, o užteks saugiai namuose užsidėti akinius, ir...

Virtualiosios kelionės

Virtualiosios realybės technologijos kelionių entuziastams arba kaip tik to nemėgstantiems žmonėms leis nusikelti į egzotiškiausios šio pasaulio kampelius. Tačiau įdomiausia tai, kad, mokslininkų teigimu, mūsų smegenys šias virtualias keliones apdoros kaip tikras patirtis. Tad pakeliavę su akiniais jausimės lyg iš tiesų nusikėlę į kitą pasaulio kraštą.

Dar vienas įdomus dalykas – panašu, kad keliauti bus galima ne tik Žemėje, tačiau galėsime pasidairyti ir po Tarptautinę Kosminę Stotį. O jei Elono Musko ir jo kompanijos „Space X” ekspedicija į Marsą 2018 m. pavyks, pasidairysime ir po Raudonąją planetą, o mūsų smegenys taip apdoros informaciją, kad išties jausimės lyg ten buvę.

Medicina, chirurgija ir nuskausminamieji

Virtualiosios realybės technologijos turėtų įnešti daug naujovių į medicinos sritį. Visų pirma ekspertai mano, kad tai bus puiki mokslo platforma jauniesiems chirurgams. Čia jie galės atkartoti realias situacijas ir operuoti visai kitomis aplinkybėmis nei treniruojantis su plastikiniais modeliais.

Taip pat virtualiosios realybės technologijos padės įvairiuose reabilitacijos procesuose, kognityvinės smegenų veiklos atstatyme.

Vieno eksperimento metu mokslininkai net įrodė, kad virtualioji realybė gali veikti, kaip nuskausminamoji priemonė. Kūno nudegimą patyrusiam žmogui per virtualiosios realybės akinius rodant žiemos vaizdus, skausmo lygis sumažėjo tiek pat, lyg šiam būtų paskirta morfijaus injekcija.

Mokymosi ir tyrinėjimų galimybės

Kosmosą tyrinėjantiems mokslininkams atsivers naujos galimybės pamatyti kosmoso platybes zondų akimis ir juos valdyti.

Tuo tarpu būsimiesiems pilotams virtualiosios realybės įranga atvers visiškai naujas mokymosi galimybes.

Rankomis trina ir kariuomenės atstovai, šiems virtualioji realybė taip pat leis treniruotis, nedideliais kaštais imituoti realias karines situacijas įvairiose pasaulio vietose ir pan.

Susitikimai ir... laikas su draugais

Pamirškite darbo keliones, skrydžius, laukimą oro uoste ir pan. Nuo šiol į susitikimus vyksite užsidėję virtualiosios realybės akinius.

Norite pasimatyti su seniai nematytais draugais ir susitikti su jais kokioje nors virtualioje Niujorko kavinėje? Jokių problemų, visa tai užtruks vos keletą minučių.

Pažintis su virtualiąja realybe – jau netrukus

Norinčius artimiau susipažinti su šiomis naujovėmis, jau rugsėjo 30 d. pakvies visoje Lietuvoje vyksiantys „Tyrėjų nakties” renginiai ir ypatinga, virtualiajai realybei skirta, vakarinė dalis. Plačiau: www.tyrejunaktis.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas