Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Archeologai aptiko užkastą auksinių monetų puodą

Archeologai Turkijoje aptiko senovės graikų monetomis pripildytą puodą, rašo „Live Science“.
Rastos auksinės monetos.
Rastos auksinės monetos. / Notiono archeologinio projekto, Mičigano universiteto nuotr.

Auksinės monetos buvo rastos kambaryje po namu Notione, senovės graikų mieste Vakarų Turkijoje. Ant jų pavaizduota klūpančio lankininko figūra – dizaino elementas, naudotas Persijos imperijos išleistoje auksinėse monetose – darikuose. Pasak Mičigano universiteto (JAV), pinigai greičiausiai buvo nukaldinti Sardyje, esančiame už 97 km į šiaurės rytus nuo Notiono.

Tyrėjai mano, kad monetos buvo atlygis, tačiau neaišku, kodėl jis buvo užkastas.

„Kontroliuojamų archeologinių kasinėjimų metu aptikti tokį vertingą radinį pasitaiko labai retai“, – sakė Mičigano universiteto senovės Viduržemio jūros regiono meno ir archeologijos profesorius Christopheris Ratté, projekto „Notion Archaeological Survey“, kurio metu buvo rastos monetos, direktorius. „Niekas niekada neužkasa monetų, ypač brangiųjų metalų, neketindamas jų atgauti. Taigi tik didžiausia nelaimė gali paaiškinti tokio lobio išsaugojimą“.

Kelios stilistinės užuominos rodo, kad monetos buvo nukaldintos maždaug V a. pr. m. e. – šiuo laiko tarpsniu archeologai dabar naudojasi bandydami atskleisti įvykių, lėmusių lobio paslėpimą, seką.

„Pasak graikų istoriko Ksenofonto, vienas darikas buvo lygus vieno mėnesio kareivio atlyginimui.

Per pastaruosius kelerius metus šioje vietoje buvo rasta daugybė artefaktų radinių, tarp kurių – keramikos fragmentai, taip pat iš V a. pr. m. e., paslėpti „ankstesnėse sienose, įkomponuotose į helenistinio laikotarpio namo pamatus“.

Helenizmo laikotarpis prasidėjo po Aleksandro Didžiojo mirties 323 m. pr. m. e. ir tęsėsi iki paskutinės helenistinės karalystės užkariavimo Romoje 31 m. pr. m. e. Šeštajame amžiuje pr. m. e. Notionas kartu su kitais graikų miestais buvo prijungtas prie Persijos imperijos. V a. pr. m. e. pradžioje jis kuriam laikui buvo išlaisvintas iš persų valdžios, tačiau IV a. pr. m. e. vėl įtrauktas į imperiją, teigiama pranešime.

430-427 m. pr. m. e. Persijos šalininkų, taip pat graikų ir „barbarų“ samdinių grupė užėmė Notioną. Tuo metu Atėnų generolas Pašas nužudė persams prijaučiančius samdinius, todėl persams simpatizuojantys asmenys buvo išvaryti iš miesto, nes atėniečiai perėmė jo kontrolę, teigiama pareiškime.

Ch.Ratté teigė, kad dėl šių įvykių galėjo būti užkastas ir galiausiai iki šių dienų išlikęs ir minėtas lobis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas