Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atskleidė, kaip pavyko įveikti pažangiausią rusų tanką: „Pažvelgiau į tai kaip į vaizdo žaidimą“

Neseniai Stepovėje, netoli Avdijivkos šiaurės rytų Ukrainoje, dvi ukrainiečių pėstininkų kovos mašinos „M2 Bradley“ susirėmė su rusų tanku T-90, ir galiausiai ukrainiečiai išvedė iš rikiuotės sunkiau ginkluotą bei šarvuotą karinę transporto priemonę. Vis dėlto susirėmimas vos nesibaigė ukrainiečių ekipažų katastrofa, skelbia leidinys „Forbes“.
M2A1 „Bradley“ operacijos „Audra dykumoje“ metu Irake (1991 m.)
M2A1 „Bradley“ operacijos „Audra dykumoje“ metu Irake (1991 m.) / Wikipedia.org nuotr.

Vienas iš 30 tonų sveriančių „M2 Bradley“, priskirtų Ukrainos kariuomenės 47-ajai mechanizuotajai brigadai, paleido kelis šūvius iš 25 milimetrų automatinio pabūklo, o paskui nuvažiavo, palikdamas antrąjį „Bradley“ tęsti puolimą vos kelių dešimčių metrų atstumu.

Antrojo M-2 (pastarųjų Jungtinės Valstijos pernai padovanojo Ukrainai beveik 200 – aut.) trijų žmonių įgula pradėjo šaudyti 25 milimetrų šarvuočiais. Štai tada ir įvyko beveik katastrofa.

Toliau pateikiamas M-2 įgulos liudijimas, kurį skelbė Ukrainos televizijos kanalas „TCH“. „Šaudėme iš visų jėgų“, – „TCH“ pasakojo kulkosvaidininkas Serhijus. „Iš pradžių su prieštankiniais ginklais. O paskui susidūrėme su problemomis“, – pripažino jis.

Neaišku, kokios tai buvo problemos. Galbūt įgulai pritrūko šarvus pramušančių šaudmenų. Bet kuriuo atveju teko pereiti prie kitų, ne tokių galingų šaudmenų – greičiausiai didelės sprogstamosios galios.
Smūgiams, kuriuos Serhijus padarė šarvus pramušančiais šaudmenimis, nepavyko prasiskverbti pro T-90 papildomai sumontuotus reaktyviuosius šarvus, jau nekalbant apie šimtų milimetrų kompozitinį šarvą.

Būtent dėl šio šarvo tankas T-90 gali pasipriešinti pėstininkų kovos mašinai M2, turinčiai daug plonesnius šarvus, esant kitoms vienodoms sąlygoms.

Tą dieną Stepovėje pastarųjų nebuvo. Nepaisant to, kad mokymus Tačiau Serhijus rado sprendimą, žvelgdamas į M-2 valdymą lyg į vaizdo žaidimą.

Negalėdamas prasiskverbti pro 51 toną sveriantį T-90, Serhijus nusitaikė į trapią tanko optiką. „Norėjau jį apakinti, kad jis negalėtų išvažiuoti.“

Daužydamas T-90 vieno kilogramo svorio autokanono šoviniais, Serhijus suveikė dalis tanko sprogstamųjų reaktyvinių šarvų ir sunaikino optiką.

Tanko bokštelis ėmė suktis, tankas tapo nevaldomas ir rėžėsi į medį. Trys įgulos nariai išsigelbėjo. Pranešama, kad vienas pateko į nelaisvę. Vėliau Ukrainos FPV (angl. first-person view) dronas galutinai baigė T-90 sunaikinimo operaciją. Jo nuolaužos dar po kelių dienų tebebuvo mūšio lauke.

Sumani Serhijaus taktika rodo, kaip sunku IFVIFV +1,3 proc. – net tokiam subalansuotam, koks yra M-2 – artimoje kovoje įveikti tanką. Tačiau jo taktika taip pat pabrėžia, kad bet kokioje sunkioje kovoje įgūdžiai yra ne mažiau svarbūs nei įranga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas